Energiajuomat

Energiajuomat

Nuoret käyttävät Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) mukaan energiajuomia maun miellyttävyyden j energiantarpeen vuoksi, myös hereillä pysyminen on syynä kulutukseen. Juomia käyttävillä on usein muun muassa väsymystä, univaikeuksia ja päänsärkyä.

Energiajuomat ovat nousseet viime vuosina nuorten suosioon. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tekemän kouluterveyskyselyn 2011 tulosten mukaan joka neljäs yläkoululainen poika ja joka kolmas ammattikoulua käyvä poika juo energiajuomia viikoittain. EFSAN tekemän kyselyn mukaan eniten energiajuomia juovat 10 - 18 -vuotiaat nuoret ja yleisintä niiden juominen on 15 - 18 -vuotiaiden keskuudessa.

Juomia mainostetaan mielikuvilla kestävyydestä, jaksamisesta, voimasta, suorituskyvystä ja lisäenergiasta. Energiajuomissa on kofeiinia, johon lasten ja nuorten elimistö reagoi aikuisia voimakkaammin. Energiajuoman juominen silloin tällöin ei välttämättä ole pahasta mutta olisi syytä pohtia omaa energiajuomien kulutusta jos sitä tulee juotua suuria määriä päivittäin.

Miten kofeiini vaikuttaa kehoon?

Koffeiini on maailman eniten käytetty psykoaktiivinen huume. Kofeiini vaikuttaa niin että se saa aikaiseksi hetkellisen piristymisen, koska siinä olevat aineet muun muassa estävät sellaisten aivojen välittäjäaineiden vapautumisen, jotka vaikuttavat viereystilaan. Siksi siitä voi saada hetkellisesti energiaa, mutta se voi myös tehdä levottomaksi ja aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia.

Kofeiini aiheuttaa myös riippuvuutta. Energiajuomien kofeiini aiheuttaa riippuvuutta aivan kuten tavallinen kahvi. Kofeiiniriippuvainen saa siksi vieroitusoireita, mikäli hän ei saa kofeiiniannostansa. Tyypillisiä vieroitusoireita ovat päänsärky, ärtyisyys ja lievä masennus. Intensiivisimmät oireet näyttäytyvät noin ½-1½ vuorokautta edellisen annoksen jälkeen, päänsärky voi jatkua muutaman päivän ja viimeisimmät oireet katoavat viikon - kahden kuluttua.

Kofeiinin liikasaannista voi aiheutua oireita kuten uniongelmia, pahoinvointia, ripulia ja jopa sydämentykytystä. Lisäksi kofeiini kohottaa verenpainetta ja pulssia mutta myös hidastaa suolen toimintaa ja on nestettä poistavaa. Toksiinisen annoksen, eli kun aineesta tulee myrkkyä keholle, lasketaan olevan vähintään 20 mg kiloa kohden (kehon painoon nähden) ja tappava annos 150 - 200 mg per/kg, mikä tekee yhteensä noin 100 kuppia kahvia. Energiajuomissa on kofeiinin lisäksi tauriinia ja glukuronolaktonia, jotka oletetusti tehostavat kofeiinin vaikutusta tai piristävät muutoin. On myös hyvä pitää mielessä, että kofeiinia sisältävät tuotteet voidaan nimetä guaranaksi, eikä tuotteen nimestä aina käy ilmi, että se sisältää suuria määriä kofeiinia.

Muita haittoja:

Hampaat: Energiajuomien sokeri ja happamuus vaurioittavat hammaskiillettä aivan kuten limsat. Kevytversioilla on sama vaikutus. Kun hampaan kiille kuluu, sitä ei voi uusia ja silloin hampaat voivat alkaa vihloa ja niiden ulkonäkö heikkenee. Koska juomissa on sokeria, ne lisäävät hampaiden reikiintymisriskiä.

Lihominen: energiajuomien sokeri aiheuttaa lihavuutta sekä altistaa sairauksille.
Elintarviketurvallisuusviraston (EVIRA) mukaan energiajuomien ja alkoholin yhteiskäytön haitallisuudesta ei ole paljon tutkimustietoa. Sitä ei kuitenkaan suositella muun muassa siksi, että ne voi aiheuttaa vakavan nestehukan, koska niillä molemmilla on nestettä poistava vaikutus. Erään tutkimuksen mukaan energiajuoman sisältämä tauriini yhdessä alkoholin kanssa on myrkyllistä.

Suositukset:

EVIRAN:n mukaan alle 18-vuotiaan kofeiinin päiväsaannin tulisi jäädä alle 50 milligrammaan, jottei siihen tule riippuvaiseksi. Se vastaa yhtä desilitraa suodatinkahvia, puolta litraa kokista tai puolta tölkkiä energiajuomaa päivässä. THL suosittaa, että energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille.