Huumeiden kokeileminen

Huumeiden kokeileminen

On monia syitä, miksi joku päättää kokeilla päihteitä. Kyse voi esimerkiksi olla uteliaisuudesta, kapinasta, yrityksestä korostaa itseään, tilanteesta, jossa muutkin kokeilevat tai käyttävät tai halusta kuulua joukkoon tai nuorisokulttuurista, jossa päihteidenkäyttö kuuluu asiaan (tyyliin ”kaikki tässä jengissä juovat tai polttavat”).

Todennäköisyys jonkin laittoman huumeen kokeilemiseen kasvaa, jos on jo kokeillut tai polttaa tupakkaa tai käyttää alkoholia. Hyvin harva huumeidenkäyttäjä aloittaa suoraan huumeista. Suuri enemmistö on päihtynyt ensin nikotiinista tai alkoholista (lue lisää kohdasta Miksi huumeista tulee helposti riippuvaiseksi). Harvoin kukaan aloittaa huumeiden käyttöä ihan omin päin ja omasta aloitteestaan. Yleensä se tehdään yhdessä muiden kanssa.

Suurin osa niistä, jotka kokeilevat huumeita kerran tai pari satunnaisesti, jättävät sen siihen eivätkä ala käyttää tätä tai muuta huumetta säännöllisesti tai tule riippuvaiseksi. Hiukan aineesta, annoksesta, persoonasta ja käyttäjän aivojen kemiallisesta koostumuksesta, elämäntilanteesta ja muusta riippuen joka kolmannesta joka kymmenenteen kokeilijoista alkaa käyttää huumetta säännöllisesti ja tulee riippuvaiseksi. Noin 10 prosenttia tulee riippuvaiseksi tavallisimmasta huumeesta, kannabiksesta, kun taas heroiinin katsotaan kuuluvan eniten riippuvuutta aiheuttaviin. Riippuvuuden todennäköisyys on siis suuri.

Ei kuitenkaan voi etukäteen tietää, mihin joukkoon kuuluu. ”On kuin pelaisi venäläistä rulettia elämällään”. Joko on onnea eikä jää koukkuun tai sitten tulee riippuvaiseksi. Yksikään narkomaani ei ole suunnitellut alkavansa narkomaaniksi, mutta monien huumeiden (ja alkoholin) vaikutuksesta harkintakyky kärsii eikä pysty ajattelemaan seurauksia. Useimmilla narkomaaneilla kaikki alkoi varmasti ihan viattomasti ja huolettomasti esimerkiksi juhlissa kavereiden kanssa yhdestä henkosesta, kulauksesta tai pilleristä.

Ei tarvitse olla ydinfyysikko ymmärtääkseen, että paras tapa varmistua siitä, ettei jää koukkuun, on luonnollisesti olla kokeilematta huumeita lainkaan.

Käytön jatkamisen ja koukkuun jäämisen riski johtuu muun muassa siitä, että tuntuu että huumeiden tuomat päihtymys, tunteet ja elämykset vastaavat sisäiseen tarpeeseen tai auttavat ongelmaan – ainakin hetkellisesti. Silloin huume tuntuu voivan korjata jotain rikkinäistä ihmisessä. Tyydytyksen tunne on kuitenkin keinotekoinen ja tilapäinen eikä se ole ratkaisu ongelmiin. Pikemminkin huumeiden käyttö aiheuttaa ongelmia keskittymisvaikeuksista ihmissuhdeongelmiin ja rikollisuuteen tai masennukseen. Riippuvuuden riski kasvaa myös, jos on biologinen taipumus riippuvuuteen. Se voi johtua geneettisestä perimästä, mutta myös siitä, miten signaaliaineet ja hormonit toimivat aivoissa juuri siinä vaiheessa elämää. Jos on lähisukulaisia, joilla on erilaisia riippuvuuksia, kannattaa olla erityisen varovainen. Jos on huomannut tulevansa riippuvaiseksi muista asioista, kuten esimerkiksi karkeista, peleistä, puhelimesta tai tupakasta, kannattaa olla erityisen varovainen muiden päihdyttävien aineiden kokeilemisessa.