Miksi huumeista tulee helposti riippuvaiseksi?

Miksi huumeista tulee helposti riippuvaiseksi?

Ihmiskunta on ohjelmoitu niin, että me nautimme sellaisesta, joka takaa eloonjäämisen, kuten ruoasta, seksistä ja liikunnasta (katso sivu Riippuvuus). Se on erityisen tärkeää kolmena ensimmäisenä elinvuonna (vauva esimerkiksi nauttii sylissä olosta, sillä se tarvitsee turvallisuutta). Myös teini-iässä aivot oppivat hyvin nopeasti ja muistavat kaiken, mitä ihminen tarvitsee voidakseen seistä omilla jaloilla, mikä takaa uuden sukupolven henkiinjäämisen. Nuori oppii siis erityisen nopeasti ja muistaa erityisen selvästi kaiken, mikä tuottaa nautintoa.

Monet päihdyttävät aineet toimivat niin, että ne vapauttavat erityisen suuria dopamiini-kickejä aivoissa. Ne antavat keinotekoisesti voimakkaan nautinnon nopeasti. Mitä voimakkaampi tunne mihin tahansa muistoon elämässä liittyy, sitä helpompi on muistaa se tila, mutta huumeet huijaavat myös kemiallisesti aivoja, kunnes muistaa tilan paljon paremmin kuin tavallisesti. Näin varsinkin nuoret aivot oppivat hyvin nopeasti sen, mitä tarvitaan päihdyttävien aineiden käyttämiseen, sekä tietoisella että tiedostamattomalla tasolla, ja kaiken faktoista eri aineiden ominaisuuksista niiden käytön salaamiseen.

Mitä useamman kerran kokeilee tiettyä huumetta, sitä voimakkaampi yhteys aivoissa muodostuu sen ja nautintomuistin välille. Jo muutamalla käyttökerralla on usein luotu voimakas mielihyvämuisto, joka säilyy koko elämän, niin kutsuttu addiktiomuisti, ja keho pyrkii saamaan juuri sentyyppistä hyvää oloa. Siksi syntyy helposti vahva tarve (sekä ruumiillinen että henkinen) huumeeseen – ja vieroitusoireita, kun sitä tarvetta ei tyydytetä.

Valitettavasti aivot tottuvat aineeseen ja annostukseen, joten muutaman kerran tai jonkin ajan kuluttua käytön jatkuttua, ei tunne enää yhtä suurta nautintoa kuin aikaisemmin eikä päihdy yhtä paljon. Huumeen sietokyky paranee. Moni vaikuttava aine, esimerkiksi marijuana, salpaa aivojen nautintoreseptorit niin, että yhä harvempi eikä enää mikään ”normaali” menetelmä saada mielihyvää, kuten rakastuminen, seksi, hyvä ruoka ja niin edelleen tuota enää mielihyvää. Silloin moni ottaa joko isomman annoksen tai vaihtaa toiseen tai kovempaan aineeseen. Huumeesta on nopeasti tullut tärkeintä elämässä ja se menee perheen, ystävien, tulevaisuuden – ja jopa henkilökohtaisen hygienian edelle.

Koska sietokyky kasvaa nopeasti, tulevat narkomaanit aloittavat usein esimerkiksi alkoholista, kokeilevat marijuanaa, siirtyvät lääkkeisiin tai amfetamiiniin, sekakäyttävät saadakseen paremman vaikutuksen ja käyttävät lopulta kovimpia huumeita, mitä saavat käsiinsä, kuten subutexia ja heroiinia... Tai jossain muussa järjestyksessä, eri pituisia aikoja, välissä kuivia aikoja tai vieroitusyrityksiä ja niin edelleen. Valitettavasti kaikki huumeet vaikuttavat hermostoon niin, että vähitellen tuntuu, ettei voi enää toimia normaalisti lainkaan, vaan on oltava pilvessä. Vaikka narkomaani ei itse tajua, ettei pysty enää käyttäytymään normaalisti, ei esimerkiksi pysty keskittymään kuten ennen, muisti- ja oppimiskapasiteetti on heikentynyt, sosiaaliset valmiudet ovat kärsineet... Hän ei muista, millaista elämä oli ennen huumeita eikä näe itse miten paljon omat kyvyt ovat heikentyneet.

Juuri addiktiomuisti on yksi suurimmista syistä siihen että huumeidenkäyttäjä repsahtaa niin helposti ja alkaa käyttää uudelleen ja siihen, että päihdehuolto joutuu jatkuvaan vastamäkeen - addiktiomuisti juurtuu syvälle ja herää helposti henkiin. Jopa pitkänkin raittiusjakson jälkeen voi pelkästään tietyn kappaleen kuuleminen herättää himon uudelleen. Siksi on tärkeää, että päihdehuollossa opetetaan kestämään ja vastustamaan kiusausta sekä löytämään muita tapoja löytää mielihyvää ja tyydytystä.