Kännykkäriippuvuus ja netin väärinkäyttö

Kännykkäriippuvuus ja netin väärinkäyttö

(Tähän kategoriaan kuuluvat myös digitaalisen musiikin väärinkäyttö, tietokoneriippuvuus ja some -riippuvuus)

”Nykyajan nuoret ovat syntyneet kännykkä kädessä"

Kun on kyse lasista, puhutaan nykyään paljon siitä kuinka ruudun ääressä olemisen aikaa pitäisi rajoittaa korkeintaan kahteen tuntiin vuorokaudessa (suositus 7-18-vuotiaille), koska sen ääressä oleminen estää lapsen kehitystä ja stressaa heitä mikäli siihen käyttää liian paljon aikaa. Useimmat nuoret ja aikuiset eivät kuitenkaan ajattele kuinka monta tuntia he käyttävät ruudun ääressä kaikkiaan. Vielä vähemmän tulee varmaan ajateltua miten se vaikuttaa psyykkeeseen ja kehitykseen tai sitä mistä jää paitsi.

Missä oikein menee raja oman kännykkänsä riippuvuudelle? Se raja voi olla vaikea vetää muun muassa siksi, että useimmat lähellä olevat ihmiset ehkä käyttävät yhtä paljon aikaa kännykkä kädessä. Epänormaalista on tullut normaalia. Voidaan jopa ajatella, että on okei katsoa puhelinta kun syödään lounasta rakkaan kanssa -kännykän käyttö muuttaa parhaillaan meidän sosiaalisia pelisääntöjä, ehkä liian paljon oikeiden ihmissuhteiden, sosiaalisten taitojen ja verbaalisen kommunikoinnin kustannuksella.

Netin, kännykän, kytkemismahdollisuuden jne. riippuvuus toimii samoin kuin muut riippuvuudet, aluksi se palkitsee. jokainen "tykkäys" Facebookin seinällä, jokainen sydän Instagramissa, jokainen uusi ystävä kaverilistassa, jokainen kannustava kommentti saa aikaiseksi välittäjäaineen dopamiinin vapautumista aivoissa ja antaa pienen onnenpotkun. Sitten sitä tekee lisää, jotta juuri sellaista stimulaatiota saisi enemmän - samaan aikaan aivot tottuu annokseen ja vaatii lisää tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja, jotta saman onnentunteen voi taas saavuttaa.

Nettiriippuvuuden yhteydessä ja muiden tähän kategoriaan sopivien riippuvuuksien yhteydessä tulee lähteissä usein esille käsite FOMO (=Fear of missing out, pelko jäädä aitsi jostain kivasta tai antoisasta) .Esimerkkinä tästä voi olla, että lopettaa yhteydenpidon johonkin netissä/puhelimessa, koska voi saada kilinän (äänen) siitä, että joku toinen ottaa yhteyttä. Eihän voi tietää jos uusi kontakti on enemmän tai vähemmän antoisa kuin edellinen oli, mutta pekää jäävänsä paitsi jostain jos ei ainakin tarkista asiaa. Toinen esimerkki on se, että vielä kerran katsoo puhelinta ennen kuin alkaa nukkua -jos vaikka jotakin olisi tapahtunut sinä aikana (parissa minuutissa) kun ei "ollut paikalla". Todellisesa elämässä FOMO voi esiintyä siten, ettei pysty olemaan rauhassa kotona lauantai-iltana vaan on pakko mennä kavereitten mukaan jonnekin, ettei vaan mitään hauskaa pääse jäämään välistä.