Pelit ja peliongelmat

Pelit ja peliongelmat

Erilaiset pelit ja pelimuodot kuuluvat monen suomalaisen arkeen - oli kyse sitten rahapeleistä tai muista peleistä, kuten esim. kännykkäpeleistä, pelikonsoleista  tai nettipeleistä. Aivan kuten monet muutkin asiat elämässä, voi pelaaminen olla liiallista ja kehittyä ongelmaksi. On olemassa erilaisia pelaamisen tasoja; huvipelaaminen, riskirajoilla pelaaminen, peliongelma ja peliriippuvuus.

 

Katsomme seuraavaksi lähemmin näitä pelaamisen eri tasoja sekä sitä miten huomaa peliongelman ja mitä voi tehdä ongelman välttämiseksi jatkossa.

Salailetko pelaamista, vai onko sinulla vaikea puhua asiasta avoimesti?

Lainaatko rahaa pelaamiseen?

Käytätkö sellaista aikaa pelaamisen, jota oikeastaan pitäisi käyttää muuhun, esim. koulutehtäviin, ystäviin, harrastuksiin?

Vaihteleeko mielialasi voimakkaasti riippuen pelituloksesta?

Onko sinulla keskittymisvaikeuksia koska ajatuksesi pyörivät jo seuraavassa pelitilanteessa?

 

Mikäli vastasit kyllä johonkin edellisistä kysymyksistä, voi olla paikallaan miettiä asiaa tarkemmin.

 

Viihdepelaaminen

Kuten sanottu, monet suomalaiset pelaavat säännöllisesti joko raha- tai digitaalisia pelejä. Pelaamiselle on monia eri syitä, kuten sosiaaliset suhteet kavereihin, ajanviete, jännitys ja harrastus. Kun pelaaminen ei vie aikaa tai ajatuksia muilta aktiviteeteilta elämässä, puhutaan viihdepelaamisesta.

Riskipelaaminen

Kun pelaamisesta tulee intensiivisempää ja alkaa viedä tilaa muilta asioilta elämässä, on tärkeää pysähtyä ja miettiä tarkemmin mitä haluaa tulevaisuudessa. Jos huomaa joskus laittavansa enemmän aikaa tai rahaa pelaamiseen kuin olisi oikeasti varaa, on se hyvä merkki siitä, että suhde pelaamiseen ei enää ole oikein hallussa. Mitä aikaisemmin pysähtyy ja hakee apua tai löytää tiedon, jonka tarvitsee pelaamisensa arvioimiseen, sitä helpommin tilanteen voi hoitaa ja siirtyä takaisin huvipelaamiseen.

Peliongelma

Tämä taso lähestyy riippuvuutta ja sitä kutsutaan peliongelmaksi. Peliongelmaiselta pelaaminen vie jo paljon enemmän aikaa ja/tai rahaa kuin siihen olisi varaa käyttää ja muut elämänalueet alkavat kärsiä pelaamisen takia. Tässä vaiheessa tuntee tarvetta lisätä aikaa ja/tai rahaa pelaamiseen ja ottaa enemmän riskejä, jotta saavuttaa jännitystä. Sitä saattaa ehkä myös itse huomata, ettei oikein halua jutella pelaamisestaan ystävilleen tai perheenjäsenilleen vaan kertoo käyttävänsä vähemmän aikaa pelaamiseen kuin todellisuudessa tekee - sitä saattaa jopa hermostua tai ärsyyntyä jos joku ottaa asian puheeksi. Kokonaisuudessaan peliongelmat tarkoittavat vaikeuksia monelle eri elämänalueelle -raha, ystävät, harrastukset, perhe, henkinen terveys ja fyysinen terveys.

Peliriippuvuus

Sanaa peliriippuvuus käytetään kuvaamaan vakavaa peliongelmaa ja on myös diagnoosin virallinen nimitys amerikkalaisen diagnostisen manuaalin (DSM-IV) mukaan. Rahapeliriippuvuutta kuvaillaan sekä DSM-manuaalissa että eurooppalaisessa manuaalissa ICD. Niiden mukaan rahapeliriippuvuus lisääntyy vaikka se aiheuttaa aina vain isompia ongelmia pelaajan ja hänen läheisten elämään.