Mitä voi tehdä?

Mitä voi tehdä?

Mitä minä voin tehdä?

Jos miettii pelaamistaan, niin voi aloittaa tekemällä nettitestin (www.peluuri.fi) ja tutustumalla tärkeään peliongelmia ja niiden tunnistamista koskevaan informaatioon. Voi kääntyä muun muassa Peluurin puoleen, joka tarjoaa ilmaista apua ja tukea netissä ja puhelimitse ja antaa tietoa niistä palveluista, joita kotikunta tarjoaa.

Voi kannattaa ottaa käyttöön pelipäiväkirja, johon kirjoittaa miten pitkään, miten usein ja miten paljon rahaa käyttää pelaamiseen päivittäin. Silloin näkee itse, miltä tilanne näyttää viikoittain ja kuukausittain, ja voi helpommin tehdä muutoksia pelikäyttäytymiseensä.

Arjessa voi tehdä kaikenlaisia pieniä asioita pelaamisen hillitsemiseksi tai sen lopettamiseksi kokonaan. Muistilistoista/-lapuista, motivoivista sitaateista tai lauseista, muista puuhista ja niin edelleen voi olla apua. Mikäli pelaa netissä, on monia eri tapoja säännöstellä pelaamista. Tarkasta omalta pelitililtäsi!

Miten voin auttaa?

Kun joku läheisesi pelaa liian paljon, on hyvä etsiä tietoa myös itse. On olemassa niin tietoa kuin tukeakin läheisille. Voit auttaa peliriippuvaista esimerkiksi ottamalla selvää hoitomahdollisuuksista ja tarjota tukea pelaamisen lopettamiseen. Sinun ei pitäisi mahdollistaa pelaamisen jatkumista esimerkiksi maksamalla velkoja, olla mukana salailemassa pelaamista, lainata rahaa tai houkutella pelaamaan lisää.

Voi tuntua raskaalta seistä rinnalla, kun toisella on vaikeaa, ja kuten aikaisemmin mainittiin, vaikuttavat pelaamisongelmat myös läheisten elämään. On hyvin tärkeää, että sinä pelurin läheisenä huolehdit myös itsestäsi ja etsit apua ja tarvitsemaasi tukea. Se ei ole itsekästä, kuten monet ajattelevat, vaan joskus on jopa välttämätöntä puhua tilanteesta jollekin ulkopuoliselle ja näin säilyttää suhteensa peluriin.

Mikäli pelaat itse ja haluat keskustella asiasta tai olet huolissasi jonkun muun pelaamisesta, toivomme Peluurissa, että otat yhteyttä meihin ja haet kaikkea saatavilla olevaa apua! Voit soittaa meille ilmaiseksi numeroon 0800 100 101 arkisin klo 12–18.

spelproblem3