Sokeririippuvuus

Sokeririippuvuus

Sivu lyhyesti: Sokeririippuvuudesta puhutaan, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Sokeririippuvuus tarkoittaa, että tuntee halua syödä jotain makeaa, mutta sokeriksi lasketaan tässä yhteydessä myös jalostettu sokeri limsasta valkoiseen leipään. Keholla on nälkä- ja kylläisyyssignaaleja makealle, joten terve ihminen tietää, milloin tarvitsee lisää energiaa tai on saanut tarpeeksi makeaa.
Nykyisin Pohjanmaalla puhutaan usein arkikielessä, että on riippuvainen sokerista (tai suklaasta, karkeista tai jopa energiajuomista) – luultavasti tämä suuntaus koskee koko Pohjolaa ja maailmaa laajemminkin. Sokeririippuvuudesta puhutaan enemmän kuin esimerkiksi nikotiiniriippuvuudesta (tupakka, nuuska ym.). Mitä sokeririippuvuus oikeastaan on, miten sokerista tulee riippuvaiseksi ja ennen kaikkea: miten sokeririippuvuudesta pääsee eroon?

Mutta ihan aluksi: sokerilla ja sokeririippuvuudella ei tarkoiteta vain sitä, että tekisi mieli heitellä jatkuvasti suuhun sokeripaloja. Kyse on ennen kaikkea jalostetusta sokerista limsasta jogurttiin ja valkoisesta leivästä joulukonvehteihin, joka vaikuttaa meihin. Myös tavalliset valkoiset jauhot, peruna, valkoinen riisi ja pasta ovat nopeita hiilihydraatteja, jotka muuttuvat vatsassa kehon omaksi polttoaineeksi glukoosiksi – ihan kuin sokeriksi.

Näin sokeri toimii kehossa

”Ihminen rakastaa makeaa. Makea edustaa jotain myönteistä, se antaa energiaa ja palkitsee.” Kaikki alkaa suusta, kun makureseptorit (”maunvastaanottajat”) kielessä ja ikenissä tuntevat makean ja lähettävät signaalin aivojen makukeskuksen, joka tulkitsee maut. Makukeskus lähettää signaalin palkitsemiskeskukseen, joka vuorostaan saa tuntemaan, että on tullut palkituksi, kun stressi alkaa laueta. Samaan aikaan hypotalamukseen (yhteen aivojen hallintakeskuksista) kulkevat signaalit siitä, että keho on saanut energiaa sokerin muodossa ja siitä seuraa energiapiikki. Signaaleja lähtee myös muistikeskukseen, joten palkitsemisen ja sokerista saadun hyvän olon muistaa.

Jo vauva näyttää iloisia ilmeitä, jos se saa jotain makeaa suuhunsa ja makeanhimo on suurin lapsuudessa. Makea maku tarkoittaa keholle, että se saa energiaa (keho ei tiedä, etteivät nykyiset makeutusaineet sisällä energiaa). Lapset tarvitsevat paljon energiaa kasvaakseen ja siksi myös äidinmaito on hyvin makeaa (laktoosi) – sylilapsella puolet energiasta kuluu aivojen kehittymiseen. Siksi tuntuu joskus, että lapset pystyvät syömään miten paljon karkkia tahansa.

Keholla on sekä nälkä- että kylläisyyssignaalit makealla, joten terve ihminen tietää, milloin tarvitsee lisää energiaa (vaikkapa ottaa nopeasti makean suupalan) tai että on saanut tarpeeksi makeaa (ei vaikkapa jaksa syödä makeaa jälkiruokaa kokonaan). Kylläisyydentunnetta varten tarvitaan leptiinihormoni, mutta samaa hormonia tarvitaan myös teini-iässä kehon alkaessa kehittyä sellaiseksi, että voi alkaa saada lapsia. Teini-iässä leptiinin määrä kehossa lisääntyy, minkä vuoksi makea ei maistu enää yhtä makealta. Sen sijaan keho tarvitsee lisää rasvaa voidakseen kerätä rasvavarastoja, jotka esimerkiksi aikuisella naisella on vatsassa ja lantiolla, ja siksi teini-ikäinen ehkä pitää enemmän pizzasta kuin irtokarkeista. Mutta jos teini-ikäinen jatkaa makea syömistä eri muodoissa, palkitsemisjärjestelmä pysyy edelleen käynnissä.

HUOM! Koska suurin osa Decibelin kävijöistä on eteläpohjalaisia yläaste- ja lukioikäisiä nuoria, haluamme korostaa tätä. Jos sinulla on vielä teini-iässä karkkipäiviä, jos menet lähikauppaan lounastauolla ja ostat suklaapatukan sen sijaan että söisit kouluruuan, jos syöt kotona pullaa kahvin kanssa ja juot energiajuomia monta kertaa viikossa ja niin edelleen, niin valmistat kehosi elinikäiseen makeannälkään tai sokeririippuvuuteen myöhemmin elämässä. Lääketieteellisen tutkimuksen mukaan ne aikuiset, jotka eivät ole syöneet erityisen paljon makeaa teini-iässä (heillä ei esimerkiksi ollut rahaa tai he säästivät rahansa), eivät olleet erityisemmin makean perään myöhemminkään elämässään. Sen sijaan niillä, jotka joivat paljon limsaa, herkuttelivat karkeilla perjantaisin ja leipoivat usein, on todennäköisesti pahempi makeanhimo aikuisena.

Jos sinulla on ravintoa tai painoa koskevia kysymyksiä, voit kysyä nimettömänä asiantuntijoiltamme (muun muassa ravintoneuvojalta, terveydenhoitajalta, henkilökohtaiselta valmentajalta ja syömishäiriöiden asiantuntijalta) palvelusta Kysy pois!