Yleistä

24.09.2018

Sananlaskun mukaan raha ei tee onnelliseksi. Se pitää varmaan jossakin määrin paikkansa, mutta jokainen kuitenkin nukkuu yönsä paremmin, jos omat raha-asiat ovat kunnossa. Vakaa talous antaa yksilölle turvallisuutta eikä hänen tarvitse koko ajan pelätä rahojen loppumista. Kotona vanhempiensa luona asuvien nuorten talous on yleensä turvattu, vaikka perheellä olisikin taloudellisia vaikeuksia. Vastuu omasta taloudesta kasvaa sitä vastoin huomattavasti, kun nuori muuttaa pois kotoa ja alkaa suunnitella omaa talouttaan itsenäisemmin.

Tulot ja menot tasapainoon

On muistettava, etteivät suuret tulot automaattisesti takaa vakaata taloutta, vaan tärkeintä on pitää tulot ja menot tasapainossa. Myös pienituloisen talous voi siten olla vakaa, jos myös menot pysyvät pieninä. Menot on toisin sanoen pakko suhteuttaa tuloihin. Esimerkiksi opintotuen varassa elävällä opiskelijalla tuskin on varaa pitää kallista autoa tai tehdä etelänmatkoja. Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta siitä huolimatta monilla suomalaisilla nuorilla on suuria taloudellisia vaikeuksia. Tähän voi olla moniakin syitä, esim. peliriippuvuus, huumeiden väärinkäyttö tai korkeakorkoiset pikaluotot. Tai sitten ei osata ajatella säästäväisesti, vaan menojen annetaan kasvaa seuraamatta pankkitilin saldoa.

Talousarvio

Talousarviolla tarkoitetaan taloudellista laskelmaa, johon on koottu kaikki menot ja tulot. Laske paperilla yhteen kaikki kiinteät menosi. Kiinteät menot ovat sellaisia maksuja, jotka maksetaan säännöllisesti ja jotka ovat aina jokseenkin samansuuruisia. Näitä ovat esimerkiksi asunnon vuokra, puhelin, sähkö, Internet, vakuutukset, lehtitilaukset jne. Laskemalla yhteen kaikki kiinteät menot ja vertaamalla niitä tuloihisi saat selville, miten paljon rahaa jää käytettäväksi muihin kuin kiinteisiin menoihin. Ylijäävän osuuden voit hyvällä omallatunnolla käyttää esimerkiksi vaatteisiin tai huveihin jäämättä silti kuun lopussa miinukselle.

Rahankäytön suunnittelu yhdessä

Jos asut jonkun toisen henkilön kanssa, on hyvin tärkeää, että suunnittelette rahankäytön yhdessä. Se kannattaa aloittaa heti suhteen alussa, jotta molemmat tietävät voimassa olevat pelisäännöt. Suhteeseen saattaa tulla nopeasti ongelmia, jos osapuolet ovat täysin eri mieltä asioiden hoitamisesta.

Erilaiset maksutavat

Tavallisimpia maksuvälineitä ovat nykyään käteinen sekä pankki- ja luottokortit. Voi olla hyvä hankkia pankkikortti, esimerkiksi Visa Electron, ettei lompakossa tarvitse aina pitää käteistä. Pankkikorttia haetaan omasta pankista. Maksettaessa pankkikortilla tiliä ei voi ylittää, koska rahat veloitetaan tililtä suoraan. Luottokortin kanssa on sen sijaan oltava varovainen. Luottokortti eroaa pankkikortista siinä, että sillä voi ostaa luotolla vaikka tilillä ei olisikaan rahaa. Luotolla tehdyt ostokset rekisteröidään ja lasku tulee kuukautta myöhemmin. Luottokorttia käytettäessä on sen vuoksi erittäin tärkeää varmistaa, että pystyy maksamaan postissa myöhemmin tulevan laskun. Jos et halua ottaa turhia riskejä ja olet epävarma omasta rahatilanteestasi, voi olla viisasta tyytyä pelkkään pankkikorttiin ja jättää luottokortti hankkimatta. Pankki tosin tarkistaa aina luotokortin hakijan maksukyvyn ja kortti myönnetään vain säännöllisiä tuloja saaville henkilöille, mutta kannattaa silti olla varovainen.

Monia tuotteita voidaan nykyään ostaa myymälöissä osamaksulla. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Etuna on se, että tuotteen kustannus voidaan jakaa pitemmälle aikavälille, toisaalta taas tuotteesta tulee näin paljon kalliimpi kuin jos tuote olisi maksettu kerralla.

Teksti: Fredrika Lindell Ungmartha
Nuorisotiedottaja Jenny Hjulfors
Liselott Nyström, ungdomsinformatör


Tarkastus: Angelica Löfqvist > Resurscentret Föregångarna (Talous ja ohjaus)

Käännös: Nuorisotiedottaja Liselott Nyström (ruotsiksi)
Ungdomsinformatören Jenny Hjulfors

Lähteet: Martat>Talouden suunnittelun avuksi budjetti ja kirjanpito, Takuu-Säätiö>Selvitä ja suunnittele

Back