moln

Itsetyydytys

Sivu lyhyesti: Kun osaa nauttia seksuaalisuudestaan itsensä kanssa, osaa todennäköisesti nauttia siitä toisenkin kanssa. Käytännössä itsetyydytys tarkoittaa oman sukupuolielimen koskettelua ja hyväilyä mielihyvän saavuttamiseksi. Itsetyydytyksen tarkoitus on siis tuntua hyvältä ja lisätä kiihotusta. Tapoja on monia, joten kannattaa itse kokeilla, mikä tuntuu kaikkein parhaalta. Itsetyydytystä pitää kuitenkin harjoitella sen oppimiseksi, aivan kuten seksiäkin.
Itsetyydytys, eli masturbointi on normaali ja turvallinen keino tutustua ja tulla sinuiksi oman vartalon ja kehittyvän seksuaalisuuden kanssa. Kun osaa nauttia seksuaalisuudestaan itsensä kanssa, osaa todennäköisesti nauttia siitä toisenkin kanssa. Murrosiässä alkaa esiintyä entistä enemmän mielihyvän ja kiihottumisen tuntemuksia. Silloin seksuaalinen kiinnostus toisten ihmisten vartaloita kohtaan saattaa herätä. Nämä ovat seksuaalisia tunteita. Tällöin voi kokea seksuaalisia tuntemuksia myös masturboidessaan. Masturbointi on normaalia myös ennen tunteiden heräämistä. Masturbointi ei ole vahingollista ja se on täysin normaalia. Se on jokaisen oma asia ja jokaisen itse päätettävissä.

Itsetyydytyksestä nauttimiseen kehon tulisi kuitenkin olla tarpeeksi kehittynyt fyysisesti, eli esim. pojilla tämä tarkoittaa erektiota ja siemensyöksyä ja tytöillä emättimenseinämien ja limakalvojesi paksuuntumista ja sitä kautta emättimen kostumista.

Käytännössä itsetyydytys tarkoittaa oman sukupuolielimen koskettelua ja hyväilyä mielihyvän saavuttamiseksi. Itsetyydytys on hyvin yleistä niin tytöillä kuin pojilla ja se on hyvä ja turvallinen tapa tutustua omaan kehoonsa. Itsetyydytyksen tarkoitus on siis tuntua hyvältä ja lisätä kiihotusta.

Mikä sitten tuntuu hyvältä?

Monet tytöt masturboivat hyväilemällä nännejään, vatsaansa, sisäreisiään ja koskettelemalla/hieromalla/sormettamalla alapäätänsä. Tyttöjen alapään herkin kohta on klitoris, joka on herneenkokoinen ”nipukka” sisempien häpyhuulien etualalla. Sen hyväily/painaminen/hierominen on tytöillä yleinen tapa itsetyydyttää. Miten klitorista tulee kosketella, riippuu tietenkin henkilöstä, sillä on hyvin yksilöllistä, mistä ihminen pitää. Itsetyydyttäessä voi myös viedä sormen, pitkulanmuotoisen esineen tai dildon emättimeen. Osa voi tykätä myös suihkun tuomasta hierovasta tunteesta, erilaisista sauvoista tai vibraattoreista ja toiset ehkä hierovat alapäätänsä esim. tyynyä vasten.

Eri asiat tuntuvat hyvältä eri ihmisistä ja eri asiat eri kertoina, aivan kuten seksissäkin. Joskus rauhalliset liikkeet tuntuvat hyvältä, joskus sitä ehkä kaipaa nopeampaa kosketusta, mutta yleisesti ottaen tyttöjen pitää rytmisesti hieroa ja/tai painaa tarpeeksi kauan saadakseen orgasmin. Jotkut tytöt eivät voi saada orgasmia ilman klitoriksen hyväilyä, toiset voivat saada useita orgasmeja ja toiset voivat saada vaginaalisia orgasmeja (kun jotain viedään rytmisesti sisään-ulos liikkeellä emättimeen) – me olemme kaikki erilaisia.

Pojat itsetyydyttävät useimmiten vetämällä esinahkaa edestakaisin terskan yli. Peniksessä on myös alueita, jotka ovat herkempiä ja myös niiden koskettelu voi tuntua hyvältä. Näitä alueita ovat esim. terska ja ihopoimu, joka kiinnittää esinahan terskaan. Jotkut pojat voivat saada orgasmin vain hyväilemällä terskan alla olevaa ihopoimua. Virtsa-aukon ympäryksen hyväily voi myös tuntua hyvältä.

Itsetyydytys omalla kädellä on siis pojille yleisin tapa masturboida, mutta tapoja voi tietenkin vähän muutella. Vaihtelua haluava voi esim. tyydyttää ”väärällä kädellä”, puristaa vähän löysemmin tai kovemmin peniksen varresta, käyttää liukuvoidetta, pitää kondomia itsetyydytyksen aikana jne.

Tapoja on monia, joten kannattaa itse kokeilla, mikä tuntuu kaikkein parhaalta. Itsetyydytystä pitää kuitenkin harjoitella sen oppimiseksi, aivan kuten seksiäkin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että orgasmin ei välttämättä tarvitse olla itsetyydytyksen päämäärä - itsensä tutkiskelu ja kosketuksesta nauttiminen on aivan yhtä tärkeää ja tavoiteltavan arvoista.

On tärkeää muistaa, että emättimeen tai peräsuoleen ja muutenkin alapäähän ei kannata laittaa sellaista, mikä voi vahingoittaa herkkiä limakalvoja. Ja kaikki (esineet, sormet), mitä itsetyydytykseen käyttää, tulee olla puhdasta, jotta alapäähän ei kulkeudu bakteereja tai likaa. Masturboidessa on myös huolehdittava käsihygieniasta sekä yleisestä hygieniasta. Jos käytät itsetyydytykseen välineitä, tulee sinun puhdistaa ne masturboinnin jälkeen.

Teksti:
Nuorisotiedottaja Lena Niininen
Käännös:
Lena Niininen
Lähteet:

Opinnäytetyö: "Materiaalia seksuaalisuudesta nuorten nettiportaali Decibel.fi:hin" Terveydenhoitaja-opiskelijat Mari Soinila ja Sanna-Maria Mannila

Päivitetty:
07.07.2017

Osallistuvat kunnat:

Kaskinen
Korsnäs
Kristiinankaupunki
Kruunupyy
Maalahti
Mustasaari

Närpiö
Pedersöre
Pietarsaari
Uusikaarlepyy
Vöyri

 

Yhteystiedot

decibel[at]korsholm.fi
+358503450501, +358447277955, +358447277911

Nuorisotiedotuskeskus Sepis Bölesundintie 10 B 65610 Mustasaari Suomi Laskutus: Decibel, ostoreskontra 333, Keskustie 4, 656610 Mustasaari Suomi

Mikä Decibel on?

Decibel.fi on Pohjanmaan oma kaksikielinen nuorisoportaali, joka tarjoaa tietoja, neuvoja ja mahdollisuuden vaikuttaa.

nuorten tieto ja neuvontapalvelu vaaka mustavalko

Yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Koordinaatti
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen aluekoordinointimalli Keskipohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-pohjanmaalla

© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi pidättää kaikki oikeudet sivujen sisältöön | Jos haluat kopioida, merkitse lähde ja ilmoita asiasta meille!