Sukupuolitaudit

04.12.2018

Sukupuolitaudeilla tarkoitetaan niitä sairauksia, jotka tarttuvat seksin kautta (vaginaalisen seksin, suuseksin, hyväilyseksin tai anaaliseksin). KAIKKIIN voi tarttua sukupuolitauti iästä, sukupuolesta, asemasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, etnisestä alkuperästä ja niin edelleen riippumatta, ellemme suojaudu riittävästi.

Useimmat eivät huomaa saaneensa tartuntaa. On normaalia, ettei ole lainkaan oireita ja suojaamaton seksi tarkoittaa, että levittää helposti tietämättään tautia edelleen. Joillakin sukupuolitaudeilla voi olla hyvin kurjia seurauksia, jos niitä ei todeta ja hoideta ajoissa. Esimerkiksi sekä klamydia että tippuri voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Ainoa, joka suojaa useimmilta sukupuolitaudeilta, on kondomi. Edes kondomi ei ole 100-prosenttisen varma, koska se ei peitä koko sitä aluetta, jolla sukupuolitauteja voi esiintyä. (Kondomi peittää vain peniksen, ja siksi esimerkiksi kondyloomasyylät kivespusseissa tai häpyhuulissa voivat tarttua.) Sama koskee anaaliseksiä ja tietyissä tapauksissa hyväilyseksiä.  Kondomi on kuitenkin varmin saatavilla oleva vaihtoehto, ja siksi sen pitäisi olla paras ystäväsi!

Monien sukupuolitautien aiheuttaja on virus, jota sitten kantaa loppuelämänsä. Se ei tarkoita, että siitä on aina vaivaa, aktiivisia syyliä/rakkuloita tai tulehduksia, mutta virusinfektio voi tietyissä tapauksissa puhjeta uudelleen, tarttua ja olla hyvin kivulias. Siksi on hyvä testauttaa itsensä, jos tietää harrastaneensa suojaamatonta seksiä ja näin ollen altistuneensa tartuntavaaralle.

Jos haluaa testauttaa itsensä, voi ottaa yhteyttä ehkäisyneuvolaan/äitiysneuvolaan/perhesuunnitteluun kotikunnassaan. Riippuen siitä, mitä kokeita otetaan, onko oireita jne. kirjoitetaan lähete kokeisiin tai varataan aika vastaanotolle. Tiettyjen sukupuolitautien hoito on täysin maksutonta, jos menee julkisen terveydenhuollon (terveyskeskus) kautta.  

Kondylooma ja HPV

HPV, eli ihmisen papilloomavirus on yleisnimi monille eri virusinfektioille, joista kondylooma on yksi. Kondylooma ei aina aiheuta oireita, ja joissakin tapauksissa oireet ilmestyvät vasta paljon tartunnan jälkeen, jopa vuosia myöhemmin. Tauti voi tarttua vaikka näkyviä syyliä ei olisi, mikä tarkoittaa, että tautia voi helposti tartuttaa suojaamattomassa seksissä tietämättä itse saaneensa tartunnan.

HPV voi aiheuttaa sekä miehen että naisen sukupuolielimissä solumuutoksia, jotka voivat lisätä riskiä saada kohdunkaulansyöpä tai muita sukupuolielinten, peräsuolen tai nielun syöpiä. HPV:tä vastaan on kaksi eri rokotetta, toinen suojaa sukupuolielinten kondyloomaa vastaan. Rokote on kuitenkin otettava jo ennen kuin on seksuaalisesti aktiivinen.

Kondylooman oireet ovat useimmissa tapauksissa pieniä, pyöreitä ja hiukan kohollaan olevia syyliä. Syylät voivat olla ihonvärisiä, vaaleanpunaisia tai lilaan vivahtavia. Joskus syylät aiheuttavat kutinaa, kirvelyä tai pientä verenvuotoa. Tartunnan vaikutuksen voi huomata myös siitä, että alkaa tuntea kipua ja epämiellyttäviä tuntemuksia yhdynnässä.

Syyliä voi olla melkein missä tahansa alapään alueella. Häpyhuulissa, klitoriksessa, virtsaputken aukossa tai kohdunnapukassa. Peniksessä syylät ovat usein virtsaputken aukossa, terskassa, terskan reunassa, esinahan sisäpuolella tai peniksen varressa.

Kondylooma ei aina vaadi hoitoa, mutta joskus syyliä hoidetaan reseptilääkkeellä, jota voidellaan tai sivellään syyliin. Syyliä voidaan poistaa myös laserilla tai jäädyttämällä.

Koska kondylooma on virus, syylät voivat palata käsittelynkin jälkeen, mutta jos on hyvä vastustuskyky, keho yleensä ennemmin tai myöhemmin selättää viruksen niin, ettei siitä ole enää vaivaa.

 Genitaaliherpes

Alapään herpes on hyvin tavallinen sukupuolitauti. Arviolta noin joka kolmas henkilö kantaa virusta, mutta läheskään kaikilla ei ole oireita.

Alapään herpes voi aiheuttaa ihon arkuutta, joka sitten johtaa pieniin, valkoisiin vesikelloihin. Aika nopeasti vesikellot rikkoutuvat ja aiheuttavat haavoja, jotka ovat kivuliaita.

Aika tartuntahetkestä vesikelloihin voi olla muutamasta päivästä useisiin viikkoihin. Vesikellot voivat ilmestyä mihin tahansa alapäässä: emättimeen ja sen ympäristöön, penikseen ja kivespusseihin, peräaukon ympärille, virtsaputkeen tai pakaroihin.

Koska herpes on virus, se säilyy kehossa myös oireiden katoamisen jälkeen. Joillekin vesikellot ilmestyvät uudelleen tasaisin väliajoin (esimerkiksi vilustumisen tai vastustuskyvyn alentumisen yhteydessä), kun taas toisille herpesinfektio ei aktivoidu koskaan enää. Yleensä ensimmäiset vesikellot ovat pahimmat.

Diagnoosi voidaan tehdä joko silmämääräisellä tutkimuksella tai ottamalla näytteitä. Lääkäri voi kirjoittaa lääkkeitä lieventämään oireita, mutta itse tautia ne eivät paranna.

Paras tapa välttää tartunta on suojata itsensä käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Klamydia

Klamydia on bakteeri, joka leviää suojaamattomassa seksissä, sekä yhdynnässä että sperman ja emätineritteiden limakalvokontaktien kautta. Klamydia voi esiintyä peniksen, emättimen ja peräsuolen lisäksi myös kurkussa, mutta nykyisin ei tiedetä, miten helposti klamydia tarttuu kurkkuun oraaliseksin kautta ja päinvastoin.

Klamydia ei useimmiten aiheuta oireita. Mutta mikäli oireita ilmenee, ne tulevat yleensä 1–2 viikon kuluttua tartunnasta. Oireet voivat kuitenkin ilmetä myös paljon myöhemmin. Tartunta ei näy heti, joten täytyy odottaa vähintään viikko tartunnasta, ennen kuin voi testauttaa itsensä ollakseen varma, että vastaus on luotettava.

Klamydian tavallisimmat oireet ovat kirvely virtsatessa ja vuoto sekä pojilla että tytöillä. Pojat voivat myös tuntea kipua kiveksissä, ja tytöillä voi tulla verensekaista vuotoa ja olla alavatsakipuja. Jos on harrastanut anaaliseksiä, niin että infektoitunut alue on peräsuoli, vuotoa voi olla peräsuolessa.

Näytteet otetaan yleensä virtsakokeesta, mutta mikäli oireet ovat peräsuolessa, otetaan bakteeriviljelmä peräsuolesta. Klamydiaa hoidetaan antibiooteilla, ja sekä hoidon että lääkkeet saa ilmaiseksi kunnallisessa terveydenhuollossa (terveyskeskus).

Hoitamattomasta klamydiainfektiosta voi seurata hedelmättömyys sekä naisilla että miehillä.

Tippuri

Tippuri on bakteeri, joka tarttuu limakalvokontaktin ja ruumiinnesteiden kautta (suu, emätin, terska, anus, silmät, sylki, sperma ja emätinerite ym.). Bakteerit voivat toisin sanoin tarttua kaikenlaisessa seksissä, mutta ennen kaikkea vaginaalisessa ja anaalisessa yhdynnässä. Koska se tarttuu vesikellojen kautta, se voi siirtyä myös hyväilyseksissä sormien välityksellä, suuseksin tai seksilelujen välityksellä.

On tavallista, että tippuritartunnasta ei tule oireita, mutta jos oireita tulee, ne ilmestyvät viikon sisällä tartuntahetkestä. Tippuri voi olla emättimessä, peniksessä tai peräaukossa, mutta myös silmissä ja kurkussa. Pojat voivat tuntea kirvelyä virtsaputkessa ja virtsaaminen voi tuntua erittäin kivuliaalta. Myös tytöillä voi ilmetä kirvelyä virtsatessa ja voi olla tavallista enemmän vuotoa, joka on kellertävää ja pahanhajuista. Oireet muistuttavat klamydiainfektion oireita.

Diagnoosi tehdään tavallisesti virtsakokeella tai siihen yhdistetään viljelynäyte emättimen seinämästä tai peräaukosta pumpulipuikolla. Tippurin voi testauttaa, vaikka ei ole oireita. Jos testitulos on positiivinen, lääkäri tekee siitä tartuntatauti-ilmoituksen ja aiemmille seksikumppaneillesi ilmoitetaan tartuntavaarasta ja heitä kehotetaan menemään testeihin, koska hoitamaton tippuri voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

Tippuria hoidetaan antibiooteilla.

Kuppa

Kuppa on bakteerin aiheuttama. Kuppa on nykyisin aika epätavallinen sukupuolitauti Suomessa, mutta viime vuosina se on yleistynyt jonkin verran.

Kuppa tarttuu suojaamattoman vaginaalisen, anaalisen tai oraalisen seksin kautta, joten ainoa tapa suojautua siltä, on käyttää kondomia/suuseksisuojaa yhdynnän aikana.

Kupan oireet ovat hyvin epämääräisiä, ja eri oireet voivat esiintyä eri vaiheissa riippuen siitä, miten pitkälle sairaus on edennyt. Tauti voi olla oireeton vuosia, vaikka on taudinkantaja, siksi se leviää helposti eteenpäin. Taudin seuraukset ovat vakavat, ja siksi kuppa kuuluu tartuntatautilain piiriin. Jos testeissä todetaan kuppa, otetaan yhteyttä aikaisempiin seksikumppaneihin ja kehotetaan heitä testauttamaan itsensä. Hoito on ilmaista kunnallisessa terveydenhuollossa. Jos hoito aloitetaan ajoissa, taudista paranee Aina.

Teksti: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Käännös: Tarja Sirén

Back