Riidat

Riidat

Yleensä riitely myös yhdistetään johonkin negatiiviseen, kuten korotettuihin ääniin, syytöksiin, kyyneliin ja pahimmassa tapauksessa fyysiseen väkivaltaan.

Jos näemme tai kuulemme, että joku pari riitelee, oletamme yleensä heti, että heillä on niin isoja ongelmia parisuhteessa, etteivät he voi ratkaista niitä muuten kuin riitelemällä.

Ehkä jompikumpi parista on mokannut, tai sitten koko parisuhde on epäonnistunut ja he tulevat – tai ainakin heidän pitäisi – eroamaan. Vieraat ihmiset ovat yleensä uteliaita ja haluavat mielellään aina uskoa pahinta, kun taas kaverit usein valitsevat puolensa ja yrittävät sovitella, antaa neuvoja ja lohduttaa riitelyn osapuolia. Joskus kavereista on apua, mutta on olemassa myös pareja, jotka eivät halua näyttää muille, että parisuhteessa on riitoja. Ehkä he luulevat näyttävänsä epäonnistuneilta toisten silmissä ja jotkut menevätkin hyvinkin pitkälle peitelläkseen ongelmia ja yrittäessään pitää kulissia onnellisesta, terveellisestä ja rakkaudentäyteisestä suhteesta yllä. ”Meillä menee kyllä niiiin hyvin…”

Mutta todellisuudessa riitely on varsin luonnollinen osa parisuhdetta – parien kuuluu riidellä.

On olemassa pareja, jotka väittävät, että he eivät ikinä riitele, mutta onkohan heidän suhteensa todellakin niin ihanaa ja täydellistä, kuin he antavat ymmärtää? Maailmassa kun ei ole kahta ihmistä, jotka sopisivat täydellisesti toisillensa, eikä maailmassa myöskään ole kahta ihmistä, jotka OLISIVAT täydellisiä. Tästä syystä ainutkaan parisuhde ei voi olla täydellinen. On suorastaan mahdotonta, että heidän suhteessaan mikään ei ärsyttäisi, että heillä ei ikinä olisi eriäviä mielipiteitä, että kaikki heidän luonteenpiirteensä sopisivat saumattomasti yhteen, että he eivät ikinä olisi huonolla tuulella, ettei mitään, mikä voisi aiheuttaa erilmielisyyksiä tai ärsytystä ikinä tapahtuisi…

MUTTA, on olemassa monia pareja, jotka tavoittelevat sitä täydellistä suhdetta, jossa ei ikinä riideltäisi mistään. Tällaisissa tapauksissa parisuhteelle asetetut odotukset nousevat taas esiin, kuten myös vaatimukset itseään ja kumppaniaan kohtaan. Pahimmassa tapauksessa myös itsekkyys (se, että pystyy näkemään asiat vain omasta näkökulmasta ja omien tarpeidensa kautta) ja itsetietoisuus (se, että on huolissaan vain omasta ”imagostaan”) nostavat päätään. Kaikki tämä johtaa helposti konflikteihin ja riitoihin, mikä taas voi johtaa suorituspaineisiin, riittämättömyyden tunteisiin, pettymyksiin… Joiden tuloksena suhde on melkeinpä tuhoon tuomittu.

JOS, ei opi riitelemään rakentavalla tavalla.

Myös riidat voivat olla hyödyllisiä parisuhteelle ja ne voivat johtaa muutoksiin ja johonkin uuteen.

Riidat antavat suhteelle elämänmakua ja maustetta.

Parisuhde ilman kitkaa on pidemmän päälle tylsä – ehkä juuri siksi, että suhde voi kehittyä ja kasvaa myös riitojen kautta!

Lähteet ja lisää lukemista