Pettäminen tai uusi heila

Pettäminen tai uusi heila

Pettäminen tai kun toinen on löytänyt jonkun uuden

Valitettavasti pettäminen ja ihastuminen johonkuhun toiseen ovat yleensä merkkejä siitä, että suhde ei voi kovin hyvin ja että siinä on jo ongelmia.

Voidaan sanoa, että pettäminen tai tunteet jotain toista kohtaan ovat enemmänkin oireilua jonkin ongelman takia, eivät itse syy niihin. Kyse voi olla konkreettisista ongelmista osapuolten välillä ja riitelystä, mutta kyse voi olla myös siitä, että toinen osapuoli tuntee itsensä tyytymättömäksi, on vailla huomiota ja on ehkä väheksynyt omia tarpeitaan ja itsetuntoaan. Voi olla, että toisella osapuolella on vaikea hyväksyä tavallisen suhteen arkea ja tylsyyttä tai hyväksyä, että myös kumppani on tavallinen ihminen vikoineen ja puutteineen.

Ihmisellä, joka on rakastunut ja joka elää onnellisessa ja hyvinvoivassa parisuhteessa kumppaninsa kanssa, on harvoin ”syytä” olla jonkun toisen kanssa tai kehittää tunteita jotakuta muuta kohtaan. Sitähän sanotaan, että ihminen ei voi tunteilleen mitään - että ne ovat ikään kuin tahattomia, eikä niitä voi hallita - mutta se ei aivan pidä paikkansa. Ihminen on kuitenkin loppukädessä itse vastuussa siitä, paljonko antaa näiden tunteiden ohjata elämäänsä ja käytöstään. Koko elämämme ajan tulemme kohtaamaan ihmisiä, joiden kanssa meillä ”klikkaa”, joille voisimme ehkä antaa mahdollisuuden jos olisimme sinkkuja. Mutta jos olemme tyytyväisiä ja onnellisia parisuhteessamme, pidämme huolen (tiedostaen tai tiedostamatta) siitä, että nämä tunteet eivät pääse kasvamaan. Ja pystymme myös pitämään halumme kurissa tätä uutta ihmistä kohtaa niin, että emme satuta nykyistä kumppaniamme.

Mutta jos alitajuisesti etsimme rakkautta tai huomiota toisaalta, ehkä annamme ”asioiden vain tapahtua”.

Ehkä jopa haemme sitä aktiivisesti flirttailemalla muiden ihmisten kanssa.
Ehkä yritämme syyttää sitä, että olimme kännissä – mikä ei ikinä ole hyväksyttävä tekosyy! – alkoholi vähentää itsehillintää ja saa meidät tekemään sitä, mitä sisimmässämme oikeasti haluamme.
Ehkä tartumme tilaisuuteen silloin, kun olemme matkalla ilman kumppaniamme.
Ehkä salailemme tätä uutta suhdetta kumppaniltamme – ja siten kasvatamme jännitystä ja intohimoa.

Pettäminen tai uusi ihastus tulee harvoin kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta jos kumppani on ollut epätietoinen toisen tyytymättömyydestä ja onnettomuudesta, eikä ole välittänyt varoitusmerkeistä, voi asia tulla shokkina.

Pettämisen ja väliaikaisen ihastuksen anteeksiantaminen on yksilöllistä – ei ole olemassa säääntöjä siitä, miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia. Jotkut haluavat kuitenkin yrittää paikata parisuhdetta kun taas toiset näkevät tämän niin suurena petoksena, että haluavat päättää suhteen heti. Ei tietenkään ole sanottua, että edes pettänyt osapuoli haluaa tai jaksaa tehdä töitä vanhan parisuhteen eteen – ehkä pettäminen oli jopa alitajuinen keino päästä huonosta suhteesta eroon. Jos tunteet tätä uutta ihastusta kohtaan ovat voimakkaammat kuin kumppania kohtaan, on ehkä ainoa oikea ratkaisu lopettaa vanha parisuhde. Tilanne on kuitenkin harvoin yksinkertainen, sillä monesti kuvioissa ovat esimerkiksi myös yhteiset lapset tai muut velvollisuudet ja silloin päätöstä ei voida tehdä nopeasti ja kevyin perustein.

Lähteitä ja lisää luettavaa