Inte-Okej-sex i parförhållande

02.01.2019

Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är gråzon, gränsfall eller glasklart när det gäller vad som inte är tillåtet och accepterat i sexväg. I ett kärleksförhållande kan det vara ännu svårare att veta – och framförallt svårare att säga nej och sätta gränser eftersom man bryr sig så mycket om den andra personen. Det spelar inte så stor roll om man bara ”har något på g” tillsammans eller om man officiellt varit ett par en längre tid, man har alltid rätt att säga nej och stopp. Båda har fullkomlig rätt till sina egna sexuella gränser, alltså bestämma vilka saker de inte vill vara med om, inte göra eller inte som de inte vill att partnern

Den viktigaste regeln som gäller sex i ett förhållande, vilket förhållande som helst, är att om partnern säger nej, så får man inte fortsätta. Fortsätter man trots att partnern med hens  kroppsspråk eller med ord visar att hen inte är villig, så kränker man partnern sexuellt om man fortsätter och det är brottsligt.

”Tjatsex”

Hur sugen man än skulle vara på sex och den andra inte vill så får man inte tjata, tvinga, locka, hota, pressa, manipulera, ställa ultimatum eller bli arg. Här nedanför finns exempel – i exemplen nämns att ha sex, men gäller även hångel, petting, oralsex, smeksex och så vidare.

  • Man får inte ta till knep som ”silent treatment”
  • Man får inte försöka göra hen svartsjuk genom att titta på/flirta med/vara otrogen med andra och därmed göra partnern osäker för att hen ska gå med på sexuella handlingar mot sin vilja.
  • Man får inte hota med att exempelvis se på porr eller klaga för att man måste onanera för att få tillfredsställelse.
  • Man får inte säga saker i stil med ”men om du älskar mig så vill du väl ha sex med mig”
  • Man får inte manipulera genom att ge dåligt samvete
  • Man får inte bli sur eller arg eller våldsam om partnern inte vill ha sex
  • Man får inte hota med att göra slut om partnern inte vill ha sex
  • Man får inte pressa genom att säga exempelvis ”men alla andra har ju haft sex” eller ”kompisarna retar mig för att jag fortfarande är oskuld”.
  • Man får inte antyda att partnern är dålig, osexig, fånig eller tråkig som inte vill ha sex.
  • Man får inte säga ”om du inte vill ha sex nu, så tänker inte jag ha sex med dig sedan när du vill.

Sexuella övergrepp och kränkande handlingar i ett förhållande

Trots att det borde vara självklart för alla att ett nej alltid är ett nej, och att det betyder att det inte blir något sex så händer det ändå att den ena ”går för långt” sexuellt sett, och då gäller samma lagar som i alla andra sammanhang. Det handlar då om ett sexuellt övergrepp eller tvingande till sexuell handling eller våldtäkt och dessa är straffbara handlingar.

Teksti: Ungdomsinformatörerna Liselott Nyström och Ida-Maria Sundqvist

Käännös: Hannele Pelli (till finska)

Back