Tupakoinnin lopettaminen

27.08.2019

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa aina. Lopettamisen hyödyt alkavat heti viimeisen tupakan tumppaamisen jälkeen.

Jo 20 minuutin kuluessa verenpaineesi laskee ja sydämen syke tasaantuu. Heti ensimmäisien päivien tupakoimattomuuden aikana nikotiini häviää elimistöstäsi ja haju- ja makuaistisi paranevat huomattavasti. Muutaman viikon kuluessa kuntosi paranee ja verenkiertoelimistösi ja keuhkosi voivat paremmin – puhumattakaan tupakoimattomuuden pitkäaikaisvaikutteista! Pidemmällä tähtäimellä tupakoinnin lopettaminen vähentää riskiä sairastua moniin vakaviin sairauksiin ja helpottaa jo olemassa olevien sairauksien hoitoa ja paranemista. Tupakoinnin lopettaminen auttaa sinua myös nukkumaan paremmin ja vähentää stressiä.

Tupakoinnin lopettaminen vaatii motivaatiota, päättäväisyyttä ja valmistautumista.

Tupakasta riippuvaiset ihmiset ovat kuin salaa tuoneet tupakan osaksi omaa elämäänsä ja omia rutiinejaan. Siksi siitä luopuminen voi tuntua erityisen vaikealta. Nikotiinintarve talttuu 3-10 päivässä. Sen jälkeen tupakan himo on enemmänkin paha tapa. Nikotiininhimo on eräällä tapaa samanlaista, kuin makean tai seksin himo – se EI ole niin vaarallista. Ihminen selviää tavallisesta vilustumisesta, joten sinä selviät kyllä myös vieroitusoireista! Lopettaminen onnistuu siis kaikilta sitä haluavilta, jokaisen pitää vain löytää omat keinonsa onnistumiseen. Auttaaksemme tupakoinnin lopettajia, olemme keränneet tähän käytännön vinkkejä helpottamaan päätöksessä pysymistä.

Emme aio kuitenkaan valehdella, useimmat tupakoinnin lopettajat kärsivät vieroitusoireista lopettamisen jälkeen. Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä ja ne voivat ilmetä monella tavalla: joillakin hermostuneisuutena, toisilla lisääntyneenä hikoiluna ja muilla ehkä kovana päänsärkynä… Oireet menevät kuitenkin ohi aikanaan ja ne helpottuvat päivä päivältä! Vieroitusoireet helpottuvat, kun pidät huolta perustarpeistasi: nuku riittävästi, syö terveellisesti ja harrasta liikuntaa. Älä kuitenkaan korvaa tupakkaa jollakin toisella tupakkatuotteella!

Joillakin lopettajilla nikotiininkorvaushoito (purukumi, laastarit) voi auttaa lopettamisessa.
Toisille nikotiininkorvaavien tuotteiden käyttö voi kuitenkin vaikeuttaa lopettamisprosessia, sillä purukumit ja laastarit antavat keholle nikotiiniannoksen. Nämä korvaavat tuotteet ovat kuitenkin polttamista parempia, sillä tupakka sisältää nikotiinin lisäksi 5000 muuta haitallista ainesosaa. Nikotiininkorvaushoidosta ja oikeista annoksista kannattaa kysyä lisää esim. terveydenhoitajalta tai apteekin henkilökunnalta.

Parhaimmillekin sattuu repsahduksia. Sen sijaan, että sättisit ja moittisit itseäsi, käytä tilannetta hyväksesi. Mieti uudelleen niitä asioita, jotka saivat sinut haluamaan lopettaa tupakoinnin. Käytä repsahdusta keinona taistella yhä kovemmin tulevia mielihaluja vastaan.

Teksti: Ungdomsinformatörerna Lena Niininen och Ida Sundqvist

Käännös: Lena Niininen

Lähteet: thl.fi, stumppi.fi, smokefree.fi, nicorette.fi, fressis.fi, tyokalupakki.net, Allen Carr ”The Easy Way”

Back