Kesätyö

28.11.2018

Kesätyön hakeminen

Kesätöitä kannattaa hakea hyvissä ajoin, koska useimmat kesätyöt tulevat hakuun aikaisin kevättalvella (hakuaika menee usein umpeen jo ennen hiihtolomaa). Pidä silmällä työvoimatoimiston sivustoa te-palvelut.fi ja lue päivälehtien työpaikkailmoitukset. Lisäksi monet yritykset ja kunnat julkaisevat kesätyöpaikat ja hakulomakkeet verkkosivuillaan.
Kesätöitä kannattaa hakea monesta paikasta, myös sellaisista paikoista ja sellaisilta aloilta, jotka eivät suoranaisesti kiinnosta sinua tai kuulu koulutukseesi. Jos satut pääsemään useampaan työpaikkaan, voit valita niistä mieluisimman ja kieltäytyä muista, mutta näinä aikoina on pulaa kesätöistä ja kilpailu on kova.

Kunnan kesätyöt

Kuntien kesätöitä haetaan useimmiten erityisillä työnhakulomakkeilla. Kuntien kesätyöpaikat ovat yleensä kuukaudenpituisia ja niiden tarkoituksena on antaa työkokemusta kyseisen kunnan tietylle ikäluokalle. Kuntaan kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin. Voit tiedustella jo tammi-helmikuussa, miten kunnan kesätyöpaikkoja haetaan. Huomioi, että sinun on oltava kirjoilla kunnassa, josta haet kesätöitä. Kunnat voivat sen sijaan ottaa vastaan kesälomasijaisia ja työharjoittelijoita muista kunnista pidemmäksi aikaa ja paremmalla palkalla. Monet kunnat arpovat/jakavat myös kesäduuniseteleitä tai ”porkkanarahaa”. Tämä tarkoittaa, että sinulle annetaan tietyn summan arvoinen seteli, jonka näytät mahdolliselle työnantajalle ja jos työnantaja palkkaa sinut hän saa tämän summan kunnalta.

Yksityisen sektorin kesätyöt

Lähetä hakemuksia mahdollisimman moneen yritykseen. Mitä useampia hakemuksia kirjoitat, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat töitä. Käy yritysten verkkosivuilla, ota yhteys yritysten henkilöstöosastoihin ja kysy, jos voit lähettää heille avoimen työhakemuksen. Ennen hakemuksen lähettämistä kannattaa aina soittaa yritykseen ja kysyä esimerkiksi työtehtäviin liittyviä asioita. Mitä enemmän taustatietoa sinulla on, sitä helpompi on kirjoittaa hyvä hakemus.

Käytä myös hyväksesi muita kontakteja, esim. sukulaisia ja ystäviä. On yleensä eduksi, jos tunnet jonkun, joka on työskennellyt tai työskentelee kyseisessä yrityksessä. Jos olet aikaisemmin ollut kesätöissä jossakin yrityksessä, sinne kannattaa ehdottomasti ottaa uudelleen yhteyttä. Monet yritykset palkkaavat mieluiten ennestään tuttuja kesätyöntekijöitä.

Tärkeä muistaa kun on kesätöissä

On olemassa muutama tärkeä asia, joita on hyvä tietää ja joiden on hyvä olla hoidettuna kun aloittaa kesätyöt:

  • Suullinen sopimus on sitova, mutta on suositeltavaa kirjoittaa kirjallinen työsopimus.
  • Sopimuksessa työnantaja ja työntekijä sopivat esim. työajoista, työtehtävistä, palkasta ja lomista. Työsopimus voi myös toimia työkuvauksena, ellei yksityiskohtaisempaa työkuvausta ole olemassa.Peruspalkan lisäksi sinulla on oikeus saada ylityö-, ilta- ja viikonloppulisää sekä muita lisiä.
  • Sinulla on myös oikeus kahteen lomapäivään kuukautta kohti. Voit joko ottaa ne lomana tai rahana, työsuhteen lopussa. Sinulla on myös oikeus lomakorvaukseen.
    Kirjaa työajat myös itse, ettei tule mitään virheitä. Tarkista kohdasta Nuori työntekijä, mitkä työajat ovat sallittuja alle 18-vuotiaille.
  • Muista pyytää työtodistus vähän ennen kuin työsuhde päättyy. Se on tärkeä dokumentti, kun sinun on aika hakea uutta työ- tai opiskelupaikkaa tai myöhemmin urallasi kun anot ikälisää palkkaasi.
  • Kesätyö on melkein aina määräaikainen, jossa on päättymispäivämäärä, eikä sinun silloin tarvitse sanoa itseäsi irti, kun työsopimus on päättynyt. Koska kesätyön pituus on alle vuosi, irtisanomisaika on 14 päivää sekä sinulla että työnantajalla, ellette ole sopineet muusta työsopimuksessanne.
  • Uskalla kysyä kaikesta, joka koskee työpaikkaa, työnantajalla on velvollisuus ohjata sinua, esim. antaa turvallisuusohjeita ja sanoa missä kahvinkeitin on. On paljon parempi kysyä heti alkuun, kuin nolata itsensä myöhemmin – tai jotain vielä pahempaa. Käytä siellä olevia suojavarusteita ja lue mitä työtehtäviä et saa tehdä alle 18-vuotiaana kohdasta Nuori työntekijä. Sinulla on oikeus kieltäytyä tehtävistä, jotka voivat olla haitallisia tai terveydelle vaarallisia.

Teksti: Ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors

Back