damm

21.06.2010
hejj.
jag har inte en blekaste aning vart jag skulle kunna ställa denna fråga, så om ni inte vet vill jag att ni tipsar någon som kan veta isf..
men till frågan:
varifrån kommer allt damm?
jag har torkat dammet i bokhyllorna för bara några veckor sedan och nu är det dammigt igen. även om jag har dammsugigt och allt så ser jag fortfarande hur dammet bara yr omkring i mitt rum.. jag blir så förbannat irriterad eftersom städning tydligen inte hjälper.. hur ska jag få bort det? är det till exempel nån viss texil som orsakar allt damm elr nåt?
tack
25.11.2011

Hej!

Knepig fråga, eftersom vi inte har någon städ-expert med i Decibels expertnätverk ;) Men jag ska försöka ta reda på, ska se ifall städerskan inte gått på semester redan.

Men så mycket vet jag att dammar gör det överallt och att det mesta av dammet kommer utifrån. Bor ni nära en väg så dammar det från den, både vägdamm och vintertid när de sandat/grusat. Vårarna brukar vara förfärliga och dammet från vägen brukar då synas bäst på fönster och i närheten av vädringsluckor. Eller där statisk elektricitet drar dammet till sig, som på TV-rutor, datorskärmar och andra displayer. Även naturen dammar, torkade löv som smulas och mer i den stilen. Till på köpet ser många typer av pollen ut som damm, och pollen kommer ju in både genom öppna fönster och dörrar och ventilationssystem.

Och ja, textiler släpper ifrån sig damm - det är tex därför det brukar finnas störst dammråttor i klädvårdsrum och det är därför det samlas en näve dammludd i filtret i torktumlaren för varje full maskin man kör. Så bara det att du har din klädgarderob, gardiner och sängkläderna i ditt rum gör det dammigt. Damm är kinkigt, å ena sidan så påstås det att man kan utveckla dammallergi om man har det för dammigt runt sig. Men det moderna är tydligen att de på barnrådgivningarna rekommenderar föräldrar till småbarn att INTE ha det för rent runt sig, att dammråttor och smuts gör att barnens immunförsvar och skydd mot olika allergier utvecklas av att de utsätts för just damm och smuts. Så kanske det inte behöver vara sååå dammfritt. Men många tror nog det, eftersom det i något skede under årtiondena blivit det "fina", man "borde" ha det städat. Det påstås att den uppfattningen kom från att kvinnorna började ha tid och råd att vara hemmafruar och att även vanliga familjer började ha råd att köpa finare möbler på vila dammet syntes bättre. Och visst hör man både lite här och där nuförtiden tex "jag städar inte så ofta, jag väljer att ha ett liv istället", dvs att folk har så ont om tid när de ska hinna med heltidsjobb, barn, yoga-lektioner och chokladprovningskvällar att städningen förlorat i betydelse...

Som sagt, jag ska se ifall jag hittar städerskan, så ska jag fråga ifall det finns något man kunde göra mot dammet, annat än att fullkomligt isolera rummet och sova på plast. Har för mig att det finns "dammfria" mattor och luftrenare (men jag vet inte exakt vad luftrenarna gör med luften). Jag återkommer om jag hittar mera svar - men googla tex TV-serien "Rent hus" så kanske du får fler tips.

Hälsar webbredaktören Liselott

Och tyvärr, som en vanlig människa utan egen anställd städerska till en annan: just så djävligt är hushållsarbete att det måste upprepas med jämna mellanrum. Diskmaskinen måste fyllas och tömmas, kläder tvättas igen när man använt dem och ja, damm måste torkas och dammsugas med jämna mellanrum. Det är sådana här gånger man borde ägna sin städande mamma och pappa en tacksam tanke för att de orkar år ut och år in.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.