ämnen jag borde skriva för att slippa in till juristlinje

05.07.2022
Halloj! Har ett tag funderat av att fösöka slippa in till juristlinjen.. Men undrar om det finns några ämnen som man måste skriva i studentskrivningarna, och vad ökar chanserna att slippa in? (Har förstått att modersmål, det andra inhemska språket och såklart andra spårk är viktiga) men har ex. matematiken stor betydelse? (Just nu går jag kort matematik, men inget jag har tänkt att skriva om det inte är ett måste, eftersom att min matematikhjärna inte är lika stark som ex. språk)

Tack för ert svar på förhand
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

16.08.2022

Förlåt att du har fått vänta så länge på svaret, men här kommer det.

Hej,

Gällande enbart utmaningen att bli antagen till juridiken:Man blir antagen antingen enbart på studentbetygen, eller på hur bra urvalsprovet går.

BETYG: Poängtabellen för vilka ämnen i studentexamen som ger mest poäng syns här. Här syns att modersmål krävs oberoende, därtill de fyra andra ämnen som ger mest poäng. Det gäller alltså att välja bland de ämnen man är mest intresserad av och samtidigt bäst i, skulle man ha lätt för matematik så ger L i lång matematik 36 poäng, jämfört med L i hälsokunskap som verkar ge de lägsta maximala poängen 17. Kort matematik och långa språk ger de nästhögsta maxpoängen (28), och så vidare. Förutsatt att man får bra betyg i dem, förstås.


INTRÄDESPROV: Tittar man på detta års inträdesprov så ser man vilka tre böcker som skulle läsas, och vilka provfrågorna var, samt korta exempelsvar på hur man helst förväntas svara på dem. Dessa uppgifter kanske (delvis) kan se skrämmande och svåra ut, men har man läst genom böckerna några varv och förstått (ungefärligt) innehållet i dem, så bör man nog kunna svara på dem någorlunda väl. Tittar du närmare på exempelsvaren så syns det litet mer hur man ska läsa inträdeslitteraturen: det kan frågas efter betydelsen av ett begrepp ("dolda vänner"), och för att alls kunna svara på den frågan så behöver du alltså scanna av varje mening du läser i boken och på något sätt märka att "ahaa, här kommer begreppet 'dolda vänner' som kunde vara något de frågar efter". Gör man så med varje stycke man läser, så kan man till slut helt klart helheten, plus litet detaljer. 
Personligen tycker jag betydligt mera om inträdesprov som sättet man kommer in på utbildningar med. 


STUDIERNA: Gällande själva juridiska studierna: 
har man en gång kommit in på juridiken, så går nog studierna. Men nog har man det lättare om man är bra på att läsa stora mängder text utan besvär och att ta till sig innehållet snabbt, så all slags läsning är nog att rekommendera. Läs mycket, och olika saker. Gärna juridik redan nu, på egen hand.


ALLMÄNT: Överlag gällande att komma in på juridiken, så har jag nog följande rekommendation: om du verkligen skulle vilja börja studera juridik, låt inte ett eller två eller tre nederlag hindra dig. Nu senaste antagning till svenskspråkiga linjen togs 9% (Hfors) respektive 17% (Vasa) av de sökande in, detta kan jämföras med de antagna till finskspråkiga linjen med 1% till Vasa, 4% till Helsingfors.
Alltså har du redan där mycket lättare att komma in bara baserat på att du är svenskspråkig, och man kan rentav argumentera för att undervisningen i Vasa är bättre än i Helsingfors för att det är färre studeranden och man har därmed mer och lättare direktkontakt till lärarna och professorerna, så välj gärna Vasa på svenska, men det är ju klart större risk att du inte lyckas första gången om vi enbart tittar på statistiken. Så du kan tillhöra en av tre olika grupper människor: 1) supertalangen som kommer in direkt utan större ansträngning, eller 2) en mer normal människa som misslyckas några gånger men inte tar det så hårt och lär sig mer och mer varje gång och enträget försöker flera år framöver, tills du kommer in, eller 3) en normal människa som blir så besviken av första misslyckandet att du ger upp och aldrig försöker igen. Gissa vilken mentalitet som man kommer längst med här i livet, om man inte är en supertalang? 


Och det är ändå rätt många som  flera gånger misslyckas med att komma in, men varje år de läser och prövar på nytt så blir de bättre. Kan också rentav vara riktigt nyttigt att studera något annat några år innan juridikstudierna, då går både antagningen och själva studierna också lättare bara baserat på mer studie-erfarenhet. Så, ge inte upp om det inte går första eller andra gången, passa bara på att studera något annat intressant dessa mellanår. Det finns mängder med intressanta studie-inriktningar. Gärna också några juridiska kurser på öppna universitetet eller motsvarande. Eller rentav en hel utbildning i något annat ämne först, juridik och ekonomi är alltid en populär kombination.


SLUTLIGEN: det är över tio år sedan jag själv började studera juridik, så jag har inte personligen så mycket att säga om nuvarande antagningskrav som nog har ändrats litet under årens lopp och säkert gör det i fortsättningen också, jag är mer intresserad av att få fram mina tankar på studier och antagning överlag. Ha inte så mycket stress över "hjälp, om det inte går bra i gymnasiet så kommer jag inte in på utbildningen jag vill till", om det råkar sig så att gymnasiet som helhet inte går så bra så har du ändå riktigt bra chans att komma in bara på urvalsproven. Det här har jag aldrig sagt åt dig, men det kunde nästan rentav tänkas att om du skulle börja läsa juridiska böcker redan nu och inte ta gymnasiet så hårt alls så länge du kommer igenom, så kommer du som helhet lättare in på juridiklinjen och har betydligt lättare juridiska studier, än om du skulle satsa stenhårt enbart på gymnasiet... Jag minns inte riktigt hur det kändes i gymnasiet inför framtida studier, men jag kan tänka mig att det känns som att universitetsböcker är svåra och flera steg högre upp än gymnasielitteraturen, detta kan stämma, men ju förr man börjar läsa dem, desto bättre går det. Googla fram några exempel på grundlitteratur i juridiska saker, eller låna gamla böcker av någon bekant som studerat juridik för några år sen, och börja läs och lära dig. All kunskap är rolig och intressant, tycker jag. 


Hälsningar,
--Kenneth

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag undrar hur svårt det är att skriva hissa i studenten. Det är det enda ämnen jag tycker om men jag vet inte om jag vågar satsa på det om det är så svårt. Jag brukar få helt okej i vanliga hiss...
Läs mera

Hur många obligatoriska kurser måste man ta vid Jakobstads gymnasium och hur många ämnen måste man fördjupa sig i på ett ungefär för att kunna ta studenten? Och hur funkar studentskrivningarna ?
Läs mera

Hej! Pluggar till sjuksköterska och fick tyvärr anatomi kursen underkänd! Nu undrar jag om ni vet någon högskola som erbjuder anatomi o fysiologi kurser under sommaren? Gärna på svenska men finska går...
Läs mera

Hej,
jag är otroligt intresserad av kriminologi och forensiska vetenskaper, men har svårt att lista ut om det finns ett utbud av arbeten i Finland eller om jag skulle tvingas arbeta med något annat, ...
Läs mera