Hålla föredrag och prata inför människor

18.01.2023
Hej, har ni nå tips på hur jag kan bli mer bekväm med att prata inför stor publik? TH
Rosanna farg

Ungdomsinformatör Rosanna svarar

26.01.2023

Hej!

Tack för din fråga! Det är många som kämpar med nervositet att prata inför publik.

Det finns inget snabbt botemedel för nervositet utan det är oftast en vanesak men här är några tips på hur man kan göra det lite lättare för sig själv.

  1. Prata med din lärare om nervositeten. Var tydlig med hur jobbigt det känns, kanske är det möjligt att du i början kan hålla dina presentationer endast för din lärare.
  2. Håll presentationen/föredraget hemma först. Du kan be din familj  eller dina kompisar att vara din testpublik.
  3. Öva på föredraget tills du kan det helt utantill och känner att du är expert på ditt material.
  4. Ibland hjälper det att börja sin presentation/föredrag med att säga högt ut att man är nervös. Det kommer underlätta för dig och släppa på spänningen du känner i din kropp. Människor som är nervösa är ofta rädda för att folk ska se hur nervösa dom är. Om du kan erkänna det högt är det ett sätt för dig att ta tillbaka kontrollen.
  5. Kom ihåg att dom flesta är nervösa för att presentera/hålla föredrag. När du håller din presentation är det väldigt troligt att en stor del av din publik är så oroade för sin egen presentation att dom inte är speciellt fokuserade på vad du säger så om du gör ett misstag går det antagligen obemärkt förbi.
  6. Be att få vara den första eller andra som presenterar. Det kan kännas hemskt skrämmande men det har sina fördelar. För det första så behöver du inte stressa upp dig under tiden dom andra presenterar. Man börjar lätt jämföra sin presentation med andras om man är sist att presentera. För det andra, om du börjar är dom flesta så fokuserade och nervösa inför sin egen presentation att dom inte fokuserar så mycket på dig och det kan vara en lugnande tanke. För det tredje kommer det kännas extremt skönt att genast få det ”överstökat”.
  7. Tänk på ditt kroppsspråk. Stå stadigt och rak i ryggen, detta är en position som visar att man är självsäker. Om du utstrålar ett gott självförtroende kommer det också att kännas så för dig själv.
  8. Ha inte bråttom. Innan du börjar din presentation ta tre långsamma, djupa andetag och håll en lugn takt när du talar. Då kommer du automatiskt att hålla din kropp lugn (du lurar din kropp att den inte är nervös) och det är mindre risk för att du gör ett misstag.
  9. Om du kommer av dig eller gör ett misstag så ta det lugnt. Ta ett djupt andetag och räkna lugnt till 5 i ditt huvud. Du har inte bråttom någonstans. Man kan också öppet erkänna att man gjorde ett misstag och skämta lite på sig egen bekostad, det är också ett sätt att ta tillbaka kontrollen över situationen.
  10. För vissa människor hjälper det att man tänker att det inte är man själv som håller en presentation. Man kan hitta på en karaktär för sig själv. T.ex. om din presentation handlar om marsvin kan du tänka att du är en marsvinsexpert som studerat marsvin i 5 år och som har hållit hundratals presentationer om marsvin och som är självsäker och kan sin sak utantill och innantill.

 

Det här fixar du! Lycka till!

/Rosanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, Jag är trans ftm. Jag vet vem jag är och känner mej entligen redo att komma ut. Jag vill ändra mit juridiska kön men jag är orolig att jag då blir inkallad på militärtjänstgöring. Finns det nåt s...
Läs mera

Jag är så trött på allting. Jag orkar inte göra någonting och ser ingen mening med livet, jag kommer dö endå. Det enda jag gör när jag kommer hem från skolan är att ligga i sängen och kolla på mobilen...
Läs mera

Hej!

Då jag får huvudvärk brukar jag antingen ta burana 600mg eller panadol 1g, men upplever att ingen av dem hjälper. Har tagit dem på samma gång och då upplevt att det har hjälpt. Jag har försökt...
Läs mera

Hej! Jag är väldigt intresserad av diabetes och skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden. Vad finns det för yrken inom det och vad ska man utbilda sig till? Finns det andra yrken än diabet...
Läs mera