Skratt

19.07.2021
Ovanligt problem men det är seriöst
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

19.07.2021

Hej,

På basen av det du skriver är det svårt att veta om det beror på ett tvångsmässigt beteende eller t.ex. någonting du gör då du blir lite nervös? Är detta någonting som har pågått länge eller börjat nyligen?

Jag förstår att det känns problematiskt, och att det lätt börjar begränsa en. Men om det t.ex. handlar om ett tvångsmässigt beteende så är det ju inte viljestyrt så det är inte nödvändigtvis någonting du kan påverka. Beroende på hur du själv upplever det så kanske du borde diskutera saken med t.ex. en psykolog eller psykiatrisk sjukskötare. Nu under sommaren är det eventuellt lite svårt att få tid någonstans, men om du orkar hålla ut tills semestrarna är över så kan du kontakta hvc och be om att få boka en tid. Där du bor finns också en psykiatrisk barn- och ungdomsmottagning som har telefontid varje dag. Då skolan börjar igen i höst kan du också ta upp saken med t.ex. kuratorn på skolan.

På basen av det du skriver är det som sagt knepigt att veta om detta är någonting som kommer att gå över av sig själv eller om du behöver hjälp. Till stor del handlar det nog också om hur länge det har pågått och hur det började. Men jag tror att många frågor skulle bli besvarade om du hittade en person du kunde tala med om saken. Jag föreslår att du försöker ringa till barn- och ungdomsmottagningen och diskutera saken med dem. Deras tel nr. hittar du om du googlar på "barn- och ungdomsmottagning + närmaste stad"

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hejj! Kan man på kotipizza använda flera pizzapass som totalt bildar 10 pass? Som tex 2 st på ett 2 st på ett och 4 på ett? Gäller det då eller måata man ha ett fullt?
Läs mera

Hej Decibel. Ni borde göra det enklare för oss som söker efter frågor från tidigare år. Jag är en person som söker efter en fråga som jag minns att jag ställde sommaren 2017. Men hemsidan och att ta s...
Läs mera

Hejsan, min flickvän vill ha blöja på sig. Det är inget problem för mig, jag tycker det är sexigt. Jag bara undrar var man kan köpa större modeller av blöjor?
Läs mera

Kuinka paljon siitä tulee decibeliä? Ja mikä on hyvä skoba?
Läs mera