Frågor om yrkes militär livet?

27.12.2020
Tjena, jag vill arbeta i det militära i min framtid liksom hela livet, jag har länge vetat detta och sökt om det, jag har fått mycket information genom att läsa andras frågor samt svaren från Decibel (Tack Henrik).

Det första jag funderar på just nu är om jag vill försöka bli officer eller underofficer. Jag tror att jag skulle passa bäst som underofficer eftersom jag tycker om praktiskt arbete och att få umgås och stödja beväringarna. Men officers yrket är så "vackert" och med inspirerande titlar och ranger och meningsfull uppgifter som hjälper hela Finland, men kanske mest stillasittande och pappersjobb. Berätta gärna om både sidorna och vad man kan förvänta sig.
Detta är ett problem som jag tänker på, om jag blir vald till RUK måste jag väl nästan bli Officer? Jag kan väl inte bara återgå till t.ex sergant eller sånt om jag skulle vilja?

Jag vet var man studerar till dessa men inte mycket mer, har finläst genom hemsidorna men hittar inte mycket fakta om vad och hur det går till mer detaljerat.

Andra frågan är angående vidareutbildningen, om jag efter klargjord militärtjänst (förhoppningsvis i ett år, med ledarskolning) vill studera vidare, är det väl sjökrigsskolan (önskar tjänstgöra vid Nylands Briad) som gäller både för Underofficer & Officer. Som sagt, undrar lite mer detaljerat om detta och vad som händer efter?
Om jag inte vill/kan studera, så kan jag direkt anställas vid brigaden som stampersonal och arbeta mig upp i rangerna genom åren? Hur ska man gå till väga och vilka tips har du?
Vad ska jag välja och hur ska jag göra?

Sista frågan är angående yrkeslivet,
efter allt det här är löst och jag har förhoppningsvis anställning vid Nylands brigad. Hur ser en Arbetsdag ut? Hur är års schemat? Vad är lönen och förmånerna?
Mest undrar jag nog vad yrket innebär och har med sig och sånt.

(Bonus fråga om du vill svara:
vad är uniforms regulationerna i militären/civilen. får jag ha på mig vanlig utstyrsel (t.ex M05) i butiken och var jag går i staden om jag vill, om jag hälsar på släkt och sånt. Får man ha "paradkostymen" på sig på t.ex scoutfester, bröllop, begravningar, kalas etc?
När får och när får jag inte representera yrket??)

Tack så mycket om du orkar svara på allt, vill vara redo och veta om mina möjligheter.

Tack så otroligt mycket för din hjälp för oss unga här och dom äldre omkring dig där, ha en otroligt bra dag!
Henrik Gahmberg

Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar

12.01.2021

Hej

Det tog lite tid att svara – först kom jul o nyår och sen ramlade en massa arbetsuppgifter över mig. Jag svarar fråga för fråga så gott jag kan:

"Det första jag funderar på just nu är om jag vill försöka bli officer eller underofficer. Jag tror att jag skulle passa bäst som underofficer eftersom jag tycker om praktiskt arbete och att få umgås och stödja beväringarna. Men officers yrket är så "vackert" och med inspirerande titlar och ranger och meningsfull uppgifter som hjälper hela Finland, men kanske mest stillasittande och pappersjobb. Berätta gärna om både sidorna och vad man kan förvänta sig.
Detta är ett problem som jag tänker på, om jag blir vald till RUK måste jag väl nästan bli Officer? Jag kan väl inte bara återgå till t.ex sergant eller sånt om jag skulle vilja?"

Det är bra att ha målsättningar och visa att man är motiverad. Men det är också viktigt att inte gå händelserna i förväg. Du inleder militärtjänstgöringen och känner dig för hur det verkar. I slutet av grundutbildningsperioden (de första 6 veckorna) kommer dina förmän att välja ut dem som ska få ledarskapsskolning dvs. vilka som ska skickas till Underofficersskolan AUK. Urvalet grundar sig på lämplighet och motivation. Därför är det viktigt att man gör sitt bästa genast från första början. Det är mycket viktigt att träna sin kondition i god tid förrän man rycker in. God kondition underlättar strapatserna och tjänstgöringen känns trevligare, samt att god kondition kan förebygga skador.
I RUK blir man reservofficer. Många av dem som siktar på en militär karriär inleder den som avtalssoldat efter avslutad beväringstid – så kallad ”kesäkessu”. Även dem som gått RUK och befordrats till fänrik/underlöjtnant vid hemförlovningen får tjänstegraden sergeant då de jobbar som avtalssoldat. Avtalssoldat är ett bra sätt att känna sig för och testa militäryrket innan man slutligen besluter sig. Dina förmän kan berätta mera om möjligheterna när du väl inlett militärtjänstgöringen. Det är ingenting som säger att du måste söka dig till Kadettskolan för officersutbildning om du gått RUK, även om det är det vanligaste. Det går bra att inrikta sig på yrkesmässig underofficersutbildning också. Yngre officerare (löjtnant-kapten) är mycket ute i terrängen, skrivbordsjobbet ökar från majorsgrad uppåt. Men man ska tänka på att åldern och konditionen kan göra att fältlivet börjar kännas tungt när man närmar sig 40. Därför tycker jag inte att du ska utesluta tanken på att bli officer.

"Jag vet var man studerar till dessa men inte mycket mer, har finläst genom hemsidorna men hittar inte mycket fakta om vad och hur det går till mer detaljerat."

 Hemsidorna har inte alla detaljer. Bitarna faller på plats när du får mera information under beväringstiden. Du kan redan vid uppbådet nämna att du är intresserad av en militär karriär. Det kan du säga till dina förmän också redan under rekryttiden.

"Sista frågan är angående yrkeslivet,
efter allt det här är löst och jag har förhoppningsvis anställning vid Nylands brigad. Hur ser en Arbetsdag ut? Hur är års schemat? Vad är lönen och förmånerna?
Mest undrar jag nog vad yrket innebär och har med sig och sånt."

Arbetsdagarna varierar mycket beroende på vilken utbildningsperiod för beväringarna som är aktuell. Läger och övningar innebär ju att man ibland är dygnet runt på jobb i flera dagar. Å andra sidan har man möjlighet till att ta ut lediga dagar. Det är lite svårt att svara om lönerna – grundlönen brutto för underofficerare ligger på 2600 -3000 / mån, men fält- och veckoslutstilläggen är ganska vältilltagna. Officerare tjänar 2900 – 10000 / månad beroende på grad och tjänsteställning. Förmånerna är främst att man garanterat får jobb efter avslutad utbildning, fri bostad och förmånlig mat under studietiden.

"Bonus fråga om du vill svara:
vad är uniforms regulationerna i militären/civilen. får jag ha på mig vanlig utstyrsel (t.ex M05) i butiken och var jag går i staden om jag vill, om jag hälsar på släkt och sånt. Får man ha "paradkostymen" på sig på t.ex scoutfester, bröllop, begravningar, kalas etc?
När får och när får jag inte representera yrket??"

 Uniformen är till egentligen bara för utförande av tjänsteuppgifter. Man har rätt att bära uniform på sitt eget bröllop eller i samband med jordfästning av officerskamrat. Förr klädde sig de flesta i uniform hemma innan de for på jobb, men av säkerhetsskäl kommer de flesta civilklädda till jobbet och byter till uniform först där. Det är inte tillåtet att delta i demonstrationer eller i evenemang som inte har militär anknytning i uniform.

Lycka till, Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Läs mera

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Läs mera

Får man ha med snus till milin?
Läs mera

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Läs mera