Trans?

14.11.2018
Hej, jag vet inte riktigt hur jag ska börja men jag ska försöka, jag är en 17 årig tjej och jag är nästan säker på att jag är transsexuell.

Jag har alltid klätt pojkaktig och aldrig varit någon som har känt sig självsäker i en klänning utan tvingat min mamma att köpa mig kostymer istället för olika skolavslutningar. Men jag har alltid haft väldigt långt hår vilket jag nu inser att jag har haft för att kompensera och för att jag inte har villat att folk skulle ”lista” ut att jag skulle vilja vara en kille, om du förstår vad jag menar.

Men iallafall nu då jag förstod att jag var trans så började jag såklart utforska och ta reda på mer om ämnet och behandling i Finland. Jag skulle vilja ta nästa steg men jag vet inte hur och jag är livrädd för min familjs reaktion , min pappa är inte den mest accepterande människan och jag vet om jag går igenom med dethär kommer han inte vilja ha något att göra med mig och jag kommer inte längre vara en del av min familj och det krossar mitt hjärta... men iallafall jag vet att tvångssterilisering gäller för alla trans personer i Finland före man i överhuvudtaget kan byta kön och det är en sak jag är orolig förr, sen en helt annan fråga men låt oss säga att jag börjar äta hormoner osv och jag tillslut är en man , har jag då värnplikt ? Jag har försökt finna information på nätet men hittade inget bra svar. Jag har länge försökt ignorera denhär jobbiga känslan att jag inte alls hör hemma i min kropp men jag orkar snart inte längre och jag vet inte vad jag ska göra. Men iallafall tack och hoppas du svarar snabbt

// A A
14.11.2018

Hej!

Nu har jag skickat din fråga till Fredrika på Regnbågsankan, hon kan det här området bäst! Hoppas svar kommer riktigt snart!

Kram, Liselott

Hej!

Förlåt förlåt förlåt att du fått vänta så. Jag hade alltså skickat din fråga till Regnbågsankans verksamhetsledare och sedan glömde jag att kolla att din fråga faktiskt fått svar (vi håller på med en jätteprojektansökan). Nu såg vi att den fortfarande var obesvarad, så jag påminde dem. Men då fick jag ett automatmeddelande att de inte längre har någon anställd på föreningen! Så nu skickade jag frågan till deras ordförande och håller tummarna att hon kan svara på din fråga. Håller tummarna och lägger hit svaret så fort vi får det!

Kram, Liselott

Hej på dej, och tack för din fråga!


Vad fint att du kommit underfund med din identitet och tagit reda på mer. Först kan vi reda ut det där med lagstiftningen. Just nu säger Finlands rätt så stränga translagstiftning så här:


För att kunna korrigera det juridiska könet (dvs. det som står i passet) behöver man vara steril. I praktiken blir man ofta steril (eller räknas som det) av hormonell- eller kirurgisk könskorrigerande behandling, och får då ett papper på att man är steril av en läkare, vilket möjliggör just att det som står i passet korrigeras för att passa dej.
Om man korrigerar sitt juridiska kön till man före man fyller 27, betydet det att man blir kallad på uppbåd och ifall man är frisk etc är man värnpliktig. Precis som alla andra män kan du i sådant fall välja att göra civiltjänst eller ifall av hälsoskäl bli befriad.
Enligt lagen kan man inleda könkorrigerande medicinska processer när man är 18. Så ifall du väljer att inleda en sådan process, kan du börja ta hormoner (testosteron) inom några år, vilket sedan betyder att du efter en tid borde få ett papper på att du är steril (i princip efter en längre tid utan mens, där man kan se tydliga tecken på hormonernas verkningar). Vid det skedet kan du korrigera den juridiska bemärkningen i dina ID-handlingar, men du kan också välja att göra det senare.
Om du vill byta till ett namn som passar din identitet bättre, så kan du göra det med föräldrarnas lov direkt, eller när du fyller 18 för dej själv. Om du väljer ett “könsneutralt” namn, dvs ett namn som mer än 5 män och mer än 5 kvinnor har, eller t.ex. ett som ingen har, så kan du byta till det även om det juridiskt sett står kvinna i pappret. Det kan man göra i magistraten och det kostar 31 €.

Det positiva är att translagen eventuellt står inför en förändring inom de kommande åren. Våren 2019 har vi riksdagsval, och beroende på regeringens sammansättning ser det ljust ut med tanke på en ny, bättre translag. Det mest väsentliga är:


att bli av med steriliseringskravet. I praktiken betyder det att man inom 2-5 år borde kunna korrigera det juridiska könet endera per egen anmälan, eller efter konsultation med en läkare.
att bli av med åldersgränsan. Det betyder att man borde kunna inleda den juridiska processen också som minderårig, den medicinska är ju sedan bunden till fysisk utvekling så klart, men här kunde t.ex. hormonblockers användas i högre utsträckning, dvs att man skjuter upp puberteten.
dessutom diskuteras införandet av ett tredje “övrigt” juridiskt kön, vilket också skulle vara super!


Vad beträffar ditt kön i vardagen och att komma ut för din familj. Först och främst är det helt ditt val ifall du vill berätta om din identitet för din familj. Ingen kan tvinga dej, och det är helt förståeligt att oroa sej över den reaktion som dina nära och kära kunde ha. Ifall du planerar att bo med din familj en längre tid framöver så är det nog ändå ofta av intresse att vara öppen med dem om vem du är, både för din egen och så klart för deras skull. Det finns lite alternativ som kan stöda dej, ifall du väljer att berätta om din identitet.


Det är helt ok att inte vara 100 % säker när du första gången tar upp det, det kan till och med vara lättare för din familj att du närmar dej dem i förtroende, om ni har en sådan relation, där du berättar att du funderar på en sak.
Det som kan stöda diskussionen är att eventuellt ha med information om transpersoner och vad det innebär att vara trans. Om du har någon bekant, kompis eller någon vuxen du vet att kan om transfrågor, så kan man ha den med sej också. Det viktiga är att du själv känner dej bekväm i situationen, så gör den till sådan :) Materialet kan stöda ifall ni behöver ord att använda, eller ifall det är så att en förälder inte är bekant med vad det innebär att vara trans eller ens vet att det finns transpersoner.
Ett annat sätt att ta upp diskussionen, om du vill få bättre koll på din pappas eller resten av din familjs attityder, är att berätta om en artikel du läst eller eventuellt en video du sätt. Det finns ju t.ex. massor av Youtubers som vloggar om sin transprocess, och det kan sen i sin tur visa vad dina föräldrar tänker om man först talar om någon annat.
Även om dina föräldrar först kan verka oförstående, så är det ändå vanligast att de kommer över sin första reaktion eftersom de bryr sej om dej och vill ditt bästa. Ibland kan det ta en stund, så det är skönt ifall du också har någon annan du kan tala med, kanske en kompis från skolan. I Vasa finns och Regnbågscafé Vasa för och av unga i åldern 16-20 ungefär. Du hittar dem på instagram, om du vill prata med likasinnade där.

Du kan också ta kontakt med transkliniken i Tammerfors eller Helsingfors direkt, om du vill börja en transprocess. Också Transstödscentralen erbjuder vägledning då du vill börja en process. Att ta kontakt binder dej inte till att genomföra något steg, men kan ge dej en bättre uppfattning om vad dina egna alternativ är. Du är också välkommen att ta kontakt rakt med Regnbågsankan om du vill ha mer stöd! :)

Bicca Olin, ordförande för Regnbågsankan

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, Jag är trans ftm. Jag vet vem jag är och känner mej entligen redo att komma ut. Jag vill ändra mit juridiska kön men jag är orolig att jag då blir inkallad på militärtjänstgöring. Finns det nåt s...
Läs mera

Jag är så trött på allting. Jag orkar inte göra någonting och ser ingen mening med livet, jag kommer dö endå. Det enda jag gör när jag kommer hem från skolan är att ligga i sängen och kolla på mobilen...
Läs mera

Hej!

Då jag får huvudvärk brukar jag antingen ta burana 600mg eller panadol 1g, men upplever att ingen av dem hjälper. Har tagit dem på samma gång och då upplevt att det har hjälpt. Jag har försökt...
Läs mera

Hej! Jag är väldigt intresserad av diabetes och skulle kunna tänka mig att jobba med det i framtiden. Vad finns det för yrken inom det och vad ska man utbilda sig till? Finns det andra yrken än diabet...
Läs mera