Umeå efter 9:an

21.10.2019
hej. jag e en tjej på 14 år ( 8:an ) som verkligen vill flytta till umeå efter nian men kan ni hjälpa mig lite på traven ? va finns de för skolor med internat? får man studiestöd då isåfall å andra stöd me pengar för att klara av att bo där? vill helst int gå i vanlig gymnasie utom me nån inriktning på någo, helst dans eller musik. HJÄLP M
Julia Sodergard

Praktikant socionomstuderande Julia svarar

22.10.2019

Hej!

I Umeå finns det många gymnasium varav två erbjuder ett program i musik och ett gymnasium har ett dansprogram. På Midgårdsskolan finns både ett dans- och ett musikprogram. Tyvärr finns det inget internat eller elevhem på Midgårdsskolan utan man hamnar att söka boende på annat sätt. NTI-gymnasiet har också ett program i musik men inget internat. Enda gymnasiet med eget internat är Forslundagymnasiet men det har inga program i varken musik eller dans. Forslundagymnasiet har program i naturbruk med inriktning på djur eller lantbruk samt bygg- och anläggningsprogrammet eller mark och anläggning.

Som studerande på andra stadiet så har man rätt till studiestöd. På FPA:s hemsida så kan du kolla upp hur mycket studiestöd du skulle få. Dina föräldrars inkomster påverkar hur mycket du får om du är under 17 år även om du bor självständigt. Du kan boka tid till FPA för att reda ut vilka stöd du har rätt till. Länk till FPA:s hemsida kommer här:

https://www.kela.fi/web/sv

 

Hoppas att du hittar rätt skola för dig, lycka till!

 

Kram, Julia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.