Vill anmäla nummer

25.04.2019
Kan man anmäla en telefon nummer till polisen? En person börjar skicka bilder på mig och nämna min adress och vill gärna få ett slut. ...
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

26.04.2019

Hej!

Om du vill försöka få ett slut på de störande beteendet så finns det några alternativ. Du kan t.ex. besöka polisstationen och göra en brottsanmälan för brott mot kommunikationsfriden. I strafflagens 24. kapitel 1 a § står att den som i syfte att störa skickar meddelanden eller ringer till någon annan upprepade gånger så att gärningen är ägnad att orsaka denne betydande störning eller olägenhet, ska för brott mot kommunikationsfriden dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Att du bara meddelar polisen om telefonnumret från vilket störningarna kommer leder inte någonstans, för det behövs en brottsanmälan innan polisen vidtar åtgärder.

Ett annat alternativ ifall du inte yrkar på straff åt personen som stör dig så kan du ju alltid via din telefons inställningar spärra numret som störningarna kommer ifrån. Om det är så att meddelandena kommer via sociala medier så kan du blockera personen via applikationerna.

konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.