Besöksförbud/kontaktförbud?

07.08.2022
När är det grund att ansöka om kontaktförbud? jobbar på restaurang och en currier från en hemleveranstjänst har varit obehaglig mot mig en stund. Han leverarar inte längre mat från vår restaurang pga detta men han har skickat åt mig saker som "jag ser att du ännu jobbar" (långt efter stängning, han måste ha stått utanför för att veta detta) och nu idag stannade han bilen bredvid mig när jag gick från jobbet. Han utgör inget direkt hot men detta gör mig extremt rädd och obehaglig och jag vågar inte säga åt honom att han gör mig illa rill mods, vad ska man göra i en sådan situation? ?
Nathalie Wingren foto

Brottsofferjouren Nathalie Wingren svarar

18.08.2022

Hej på dej och vad bra att du frågar om hjälp i denna obehagliga situation!

Besöksförbud (kallas för kontaktförbud i Sverige) betyder att en annan person som gör att man känner sig rädd och hotad inte får kontakta en via t.ex. telefonen eller söka upp en på något vis. Ett ganska enkelt och beskrivande exempel på hur det ska fungera är om du och den som har besöksförbud mot dej t.ex. samtidigt råkar handla i samma matbutik och stöter på varann i samma gång, då ska gärningspersonen gå iväg till en annan gång så fort som möjligt utan att söka kontakt med dej.

Om du blir kontaktad eller uppsökt trots ett besöksförbud ska du larma 112 och polisen har skyldighet att snabbt dyka upp. Den som bryter mot ett besöksförbud kan få böter och om det bryts många gånger fängelse. Besöksförbud har ofta en skrämmande effekt och kan därför hålla gärningspersonen borta, men om gärningspersonen verkligen vill söka upp eller kontakta en ändå finns det inget direkt hinder trots att det finns ett besöksförbud.

Grunden för att ansöka om besökförbud är att man är rädd för sin egen säkerhet och upplever att man behöver skydda sig. I lagen heter det att ett besöksförbud ges för att skydda sitt liv, hälsa, frihet eller frid. Om vi förenklar detta så betyder det alltså att rädslan för någon är så stor att det begränsar ens liv, man vågar kanske inte gå ensam ute eller anpassar sitt liv så att man inte ska behöva stöta på personen. För att besöksförbud ska godkännas behöver också trakasserierna eller hoten ha pågått en tid (räcker alltså inte med någon engångshändelse) och vara rätt regelbundna alltså att det händer ganska ofta. Bevis behövs också för att ett besöksförbud ska kunna ges, t.ex. meddelanden med hot eller filmer där det visar att man blir förföljd av personen.

För att ansöka om besöksförbud är det lättast att man tar kontakt med ett juridiskt ombud, t.ex. ringer rättshjälpsbyrån. Själva ansökningen går till så att man fyller i en blankett med beskrivning av vad som hänt, vem personen som trakasserar en är osv. Denna blankett skickas sedan till tingsrätten, och inom någon vecka kallas man på en rättegång där en domare går igenom varför man behöver ett besöksförbud och bestämmer om det blir ett besöksförbud eller inte. Den som ansöker om besöksförbudet måste vara på plats i rättegången, men den som besöksförbudet skulle gälla (alltså gärningspersonen) behöver inte vara på plats om inte hen vill. Om besöksförbudet godkänns gäller det oftast i ett år. Om ett besöksförbud inte godkänns i rättegången kan den som har ansökt om det hamna att betala 260 € i så kallade rättegångsavgifter, om det godkänns kommer inga kostnader förutom om man behöver betala för sin jurist.

Det är alltså inte polisen som sköter om och ger besöksförbud, men det är alltid bra med tanke på bevisningen att göra en polisanmälan innan man ansöker om besöksförbud. Polisen kan endast i riktigt akuta fall ge tillfälliga korta besöksförbud. För att ansöka om besöksförbud när man är under 18 år behöver en vårdnadshavare vara med i ansökan och ett juridiskt ombud, om man är under 18 år är ett juridiskt ombud oftast gratis via rättshjälpen.

Nu har jag gett dej en hel del krånglig information om hur det fungerar i praktiken med besöksförbud, men tillbaks till ditt fall så är det svårt att säga om det skulle räcka för ett besöksförbud eller inte med den information jag har nu. Det beror lite på hur ofta detta har inträffat och hur du kan bevisa det, och fast det är lika obehagligt när någon förföljer och håller koll på en utan att direkt hota en så krävs det ofta någon slags hotbild eller upprepade trakasserier för att ett besöksförbud ska godkännas. Men om detta beteende bara fortsätter tycker jag absolut att du kan kontakta polisen, för stalking (olaga förföljelse) kan vara ett brott och jag förstår att det känns extra obehagligt för dej när du inte vet vad han vill eller varför han beter sej så här. Jag rekommenderar dej också starkt att vara i kontakt med oss på Brottsofferjouren, vi kan göra en bedömning av om det är läge att ansöka om besöksförbud och hjälpa dej vidare med allt från att skaffa ett juridiskt ombud till att vara med och polisanmäla osv.

Ett annat råd jag vill ge dej är att fast det känns skrämmande så kunde det vara bra att fråga av personen t.ex. på sms vad han vill och att du upplever att han håller koll på dej och det känns obehagligt. En del brukar sluta redan då när de blir konfronterade.

Jag hoppas verkligen att detta får ett slut och att du inte behöver känna obehag.

Du får väldigt gärna kontakta oss på Brottsofferjouren så kan vi förklara mer och hjälpa dej vidare så du inte behöver känna dej ensam i den här situationen och får råd kring hur du ska agera. Vi hjälper helt gratis och har tystnadsplikt.

Du kan kontakta Brottsofferjourens svenskspråkiga telefonjour på vardagar kl. 12-14 om du vill vara anonym och få råd via telefon, eller så kan du vara i direktkontakt med mej på 044 0371050 eller nathalie.wingren@riku.fi så kommer vi överens om hur vi kan hjälpa dej bäst. Du kan ringa eller skicka meddelande, jag är tillgänglig vanligtvis vardagar kl. 8-16 men det gå bra att sms:a eller whatsappa mej när som helst så svarar jag så fort jag hinner.

Sköt om dej och hoppas vi hörs,

Mvh. Nathalie, Brottsofferjouren Vasaregionen

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Får jag filma en eller flera poliser om dom stanar mig
Läs mera

Hej! Jag är en 14 årig tjej som är intresserad av polisyrket, men problemet är det att jag inte riktigt vet vad yrket handlar om eller om det passar för mig. Vad gör man som polis och vilka egenskaper...
Läs mera

Hej!

Lånade ut en summa pengar åt, vad jag under tiden trodde var en vän, ett antal månader sen. Konversationen som ledde till att jag gick med på att bjuda ut pengarna tog form via Snapchat (därav f...
Läs mera

Hej

Min vän har snattat en sak från en butik men hen tog ut saken från kartongen och satte kartongen tillbaka igen och satte saken i väskan men ingen såg men nu är hon rädd att dom har sett på övervakning...
Läs mera