Flyt till Helsinki

25.11.2018
Hej! Jag är 15årig pojk som har alla vänner i Helsinki och vill flytt dit. Kan jag flyt ditt på någon sätt själv ?
28.11.2018

Hej!
Du skriver inte om du bor hemma med din familj eller om du bor ensam, detta kanske inverkar på ditt beslut. Jag förstår verkligen att det känns himla tråkigt att bo så långt ifrån kompisarna! Dock är det ju kanske så här livet, att man ibland bor långt ifrån sina kompisar av olika anledningar.

Att flytta hemifrån innebär många förändringar, främst kanske den ekonomiska. Att dessutom bo i huvudstadsregionen är väldigt dyrt och det är svårt att hitta lediga bostäder. Men självklart är inget omöjligt! Om du bor hemma med din familj, bör du se över din ekonomiska möjligheter och situation, om du överhuvudtaget skulle klara det ekonomiskt att flytta till Helsingfors. På Folkpensionsanstaltens (Kela) hemsidor kan du kolla upp vilka ekonomiska stöd du är berättigad. Om du redan bor i egen lägenhet bör du tänka över hur mycket dyrare det blir med en flytt till Helsingfors. Värt att tänka på är att du där borta inte kanske har samma stöd och hjälp som här ”hemma”, från exempelvis familj, och man kan känna sig ensam då man flyttar till en ny stad..

Att flytta är inte alltid så enkelt och jag skulle råda dig att överväga för- och nackdelar med att stanna kvar alternativt flytta, skriv en lista med plus och minus! Diskutera också dina funderingar med någon vuxen du litar på, kanske en förälder eller studiehandledaren? Jag flyttade själv hemifrån då jag var i din ålder och kan säga av egen erfarenhet att det inte är så enkelt att själv ta hand om ett eget hushåll, här spelar det stor roll om man får och vilket stöd man får från sin familj. Jag önskar dig lycka till med vad du än väljer att göra!

Kram
Anne-Lie, praktikant på Decibel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.