Flytt

26.02.2020
hej... jo vår familj ska typ flytta till från österbotten nånstans till huvudstadsområdet pga jobb. Och jag e jätterädd för att bli mobbad i skolan för att vara annorlunda och tala dialekt och sånt. Det känns helt hopplöst. Finns det ens orter i Nyland där man klarar sig på bara svenska? Och hur är det med fotislag på svenska där? Jag har ingen aning var vi kommer få bostad/hus och är jätterädd att det bli något 100% finskt område. Är jättedålig på finska.
flytta
Ida klippt

Ungdomsinformatör Ida svarar

27.02.2020

Hej!

Visst är det skrämmande att flytta till en helt ny ort och där man inte egentligen känner någon. Vill till att börja med säga – Oroa dig inte för språket! Efter en tid när du bott där kommer antagligen din dialekt ändras lite, troligtvis behöver du prata lite mer högsvenska än vad du gör här i Österbotten. Finska kommer du att lära dig, så ifall du kommer i situationer där du måste prata eller höra finska (som t.ex. i ett fotislag) så kommer du att lära dig på så vis. Det är ju superbra! Du kommer att ha nytta av att lära dig finska.

Det finns nog ställen i Nyland där man klara sig endast på svenska bara, ett exempel är Raseborg.  Ifall du googlar på Nyland och läser mer om landskapet så kommer det fram att 15 kommuner i Nyland är officiellt tvåspråkiga. :)

Ett annat alternativ är att prata engelska när du inte blir förstådd på svenska, ”tjej från huvudstaden” har skrivit att hon gör så(kommentaren här nedanför).

Att flytta till ett nytt ställe, börja i en ny skola och skaffa nya vänner – det kan ta tid att komma in i nya rutiner. Så ha tålamod och prata med dina föräldrar eller någon som du litar på om hur du upplever allt och ifall något känns knepigt eller tungt. Ta hand om dig! :)

Kram, Ida

1 Kommentarer

  • tjej från huvudstaden 26/02/2020 6:37pm (11 månader sen)

    jag bor i huvudstadsregionen och talar bara svenska, jag klarar mig bra på engelska! (Min syster flyttade just från helsingfors till Österbotten och det gick jätte bra! Ingen sa något om hennes dialekt.)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräl...
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera

Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, gans...
Läs mera

Hej!

Jag har börjat studera och har nu flyttat till en annan kommun. När jag flyttade gjorde jag en flyttanmälan och är nu inte inskriven längre i min kommun som jag kommer ifrån, betyder också att j...
Läs mera