För varm lägenhet?

06.06.2021
Hej
Jag bor i en etta och har ett stort fönster som täcker en stor del av väggen, dessutom har jag sol som ligger på mellan kl.18 och tills solen går ner. Det blir alltså väldigt varmt och jag undrar om jag har rätt att få tex rabatt på hyran eller något?
Under dagen ligger temperaturen på ungefär 28° (då har jag dock öppet fönster och fläkt som går på högsta effekt dygnet runt) och när solen ligger på kan det bli närmare 40°, när det utomhus är runt 20°, även fast jag har fläkt osv. På vintern hade jag även otroligt kallt eftersom mitt värmeelement inte fungerar. Jag meddelade detta åt hyresvärlden men dom sa bara att det säkert börjar fungera snart...så hela vintern frös jag som ett tok, och nu på sommaren stärver jag. Jag läste att det i Sverige inte får bli över 26° och under 18° i en lägenhet, finns det någon sådan bestämmelse i Finland också? Bastu
luckan

UngInfo svarar

07.06.2021

Hej och tack för din fråga! 

Enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning om sanitära förhållanden i bostäder (Finlex) ska inomhustemperaturen under sommarmånaderna inte vara mer än 32 grader, och under vintermånaderna ska inte temperaturen överskrida 26 grader. Som hyresgäst kan du alltså begära rabatt om inomhustemperaturen i din lägenhet har varit mer än 32 grader, och rabatten brukar vanligtvis vara 10-20% av hyran. 


Det är viktigt att du dokumenterar situationen, t.ex med hjälp av bilder eller videoklipp, och att du på det viset kan bevisa hur hög temperatur det har varit, hur länge det har pågått och att temperaturen påverkar din boendesituation. När du har dokumenterat situationen så rekommenderar Finlands Hyresvärdar rf. (Suomen Vuokranantajat ry.) att du kontaktar hyresvärden, beskriver situationen och att du önskar att ni kan tillsammans hitta en lösning på problemet. Under dessa samtal kan du också ta upp önskemålet om att få rabatt på grund av den höga temperaturen. 


I en lägenhet ska det inte vara under 18 grader på vintrarna, så om du har problem med värmeelementet under vintermånaderna så ska du ta upp problemet igen med din hyresvärd. Om du misstänker att värmeelementet är trasigt så kan du också kontakta disponenten eller husets servicebolag för att se om de kan hjälpa dig eller komma till lägenheten och granska värmeelementet. 


Hoppas att situationen löser sig, och att du och din hyresvärd kan tillsammans förbättra din boendesituation. 


Önskar dig en fin (och sval) sommar!
Mvh, 
Ellen, Luckan UngInfo

1 Kommentarer

  • Tipsa 15/06/2021 12:14pm (13 månader sen)

    Jag skulle flytta om det var möjligt. Annars är det bra att ha gardiner och persienner som håller det mörkt och ha dem stängda hela tiden då solen lyser. Har sett att en del tejpar upp kartong eller hänger upp lakan i brist på bättre. Att ha upp fönstret på natten hjälper också, skaffa myggnät om du inte har det redan. Om du har råd kan det vara bra att köpa en AC. Typiska tips, men de brukar hjälpa. På vintern har min pojkvän har ett elbatteri och tejpar fast smala remsor av nåt slags material som påminner om en yogamatta runt fönstrena eftersom fönstrena drar och gör det väldigt kallt på vintern. Det är verkligen skit att du inte fått hjälp, ibland måste man klaga en helmassa förens någon reagerar.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har mått extremt dåligt många år, jag har mycket självmordstankar, hetsäter. Min mamma är ofta mycket arg, jag bor heller inte nära mina kompisar så jag har inget dirket att göra nu på sommar...
Läs mera

Jag har alltid velat att flytta ut och bor med min bästis, och vi har tillsammans sökt bostäder och sånt. Boxbostad är ett alternativ men det finns så lite information om det. Alltså vad är en boxbost...
Läs mera

Hej! Visst är det meningen man ska få tillbaka garanti hyran efter att man flyttat därifrån? Allting är helt och i skick.
Läs mera

Jag har ett problem. När jag ska jobba morgon skiftet på mitt jobb så kan jag aldrig sova på nätterna. Jag ställer alarmet på 06.00, sen när jag lägger mig så kan jag inte somna därför att jag har två...
Läs mera