Grannens hund stör

04.01.2021
Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, ganska stor möjligen leonberger, som skäller och ylar fö kung å fosterland så fort den blir ensam. Dom pratar bara finska å ja gör int så ja kan int gå å prata me dom. Men ja e arbetslös å e däfö hemma mest hela tiden så ja hör dendä hunden varje gång dom far. Den va åxå helt ensam hela nyårsafton å den va helt galen å de sköts raketer int långt från var ja bor. Ja ha redan gnällt åt hyresvärden fö en annan incident å ja mår dåligt över de men dom hade fest långt in på natten när ja sku hoppa in på jobb dagen efter. Ska ja bara "suck it up" eller prata med hyresvärden igen? Fö ja antar att dom int kan bli av me deras hund bara fö att den skäller, även om ja tror att den int blir rätt behandlad överhuvudtaget... Den skäller både natt och dag så fort den e ensam å ja hör den va ja än gör
luckan

UngInfo svarar

08.01.2021

Hej,

 Vilken tråkig situation! Både för dig och troligen också för hunden.

Du är långt i från ensam om detta problem, tyvärr är störande husdjur och ofta just skällande hundar ett ganska vanligt problem i flervåningshus.

Ett första steg i en sådan här situation skulle kunna vara att tala med ägarna till hunden. Det kan vara att de inte vet att hunden skäller när de är borta eller tror att den slutar efter en kort tid. Då skulle det vara bra att de får veta om att hunden skäller och ylar så att de kan försöka lösa problemet. Men om ni inte har ett gemensamt språk tycker jag du kan tala med din hyresvärd och sedan kan kanske hyresvärden vara den som talar med grannarna. Ett första samtal kan ju vara med trevlig ton och just ta upp att är de medvetna om att hunden har ljud när den är ensam och att det hörs bra till andra lägenheter. 

Om det inte går att få tag på grannarna eller situationen inte blir bättre är det sedan husbolagets disponent som borde gå vidare med saken. Denna har kanske också erfarenhet av liknande situationer från tidigare. Din hyresvärd borde veta vem som är disponent för ert husbolag. 

Men tycker bra att du kan ta upp detta med din hyresvärd. Tycker som sagt det är bra att grannarna får veta att hunden verkar upprörd när den är ensam och de flesta håller nog med om att hundskall i längden är irriterande. Regeln är den att husdjur får ha normala ljud, alltså skälla nu och då (kanske en kvart) och gå runt i sin lägenhet. Men ihållande skällande, t.ex. en eller flera timmar i sträck, brukar ses som störande beteende som ägaren borde lösa. De flesta husbolag har också en regel om tystnad nattid, oftast mellan kl. 22 -07 och denna gäller i det fallet också för dem som har husdjur. Skäller hunden nattid så är det i alla fall något ägarna borde försöka åtgärda.

Hoppas situationen blir bättre! Man får hoppas att grannarna det gäller vill hitta lösningar både för hundens och för er andra som bor i husets skull. 

 

Hälsningar Alexandra, ungdomshandledare

 

1 Kommentarer

  • Den som skrev frågan 04/01/2021 8:15pm (60 dagar sen)

    Glömde att nämna att enda gången hunden får vara ute e när nån av dom ska röka å den får bara sitta snällt brevid. Ja e ute ofta så ja sku veta om om dom sku gå ut å gå me den vilket dom int gör. Ha bott här sen september.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, vi skulle gärna renovera i föräldrarnas hus som de äger för att börja bo där. Skulle bli en kostnad på ca 50-60 tusen. Till saken då hör. Finns det något annat lån man kan ta. Inte bolån. För att...
Läs mera

Hej! Jag har letat och letat men hittar inga lägenherer i Närpes. Var kan jag hitta?
Läs mera

Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräl...
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera