Skilljas

24.02.2022
Om föräldrar till barn som är 6&13 ska skiljas måste barnen bo med båda föräldrarna? Eller kan dom välja var dom vill bo?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

28.02.2022

Hej,

Då föräldrarna skiljer sig eller flyttar ifrån varandra är det i första hand föräldrarna som skall komma överens om vårdnaden, d.v.s. var barnen skall bo. Ibland bor barnen halva tiden hos ena föräldern och halva tiden hos den andra, och ibland har man något annat system för hur barnen träffar föräldrarna. Barnen har rätt att fortsätta träffa båda föräldrarna - men det är inte barnen som bestämmer var de skall bo.

I de fall där man har svårt att komma överens om var barnen skall bo är det bra om man ber om hjälp utifrån för att lösa problemet. Vårdnaden skall alltid ordnas på det sätt som är bäst för barnen - och om barnen är över 12 år (eller är så mogna att de själva är insatta i frågan) så måste barnens önskemål tas i beaktande. Men samma sak gäller då - om man har svårt att komma överens är det bra att be om hjälp utifrån för att hitta en lösning. Då kan t.ex. familjerådgivningen via socialen hjälpa till.

En skilsmässa mellan föräldrarna innebär nästan alltid en stor förändring, och det kan vara en tung period för alla inblandade. Jag hoppas att du har någon som du kan tala med om du känner dig orolig eller ledsen över det som händer, och du skall komma ihåg att du FÅR vara ledsen eller arg eller känna precis det du känner. Huvudsaken är att du inte sitter ensam med dina känslor utan att du har någon du kan tala med, kanske en förälder, en mor- eller farförälder, en lärare eller t.ex. kuratorn på skolan.

Skicka gärna in på nytt om det är någonting annat du funderar på.

Många kramar,

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har mått extremt dåligt många år, jag har mycket självmordstankar, hetsäter. Min mamma är ofta mycket arg, jag bor heller inte nära mina kompisar så jag har inget dirket att göra nu på sommar...
Läs mera

Jag har alltid velat att flytta ut och bor med min bästis, och vi har tillsammans sökt bostäder och sånt. Boxbostad är ett alternativ men det finns så lite information om det. Alltså vad är en boxbost...
Läs mera

Hej! Visst är det meningen man ska få tillbaka garanti hyran efter att man flyttat därifrån? Allting är helt och i skick.
Läs mera

Jag har ett problem. När jag ska jobba morgon skiftet på mitt jobb så kan jag aldrig sova på nätterna. Jag ställer alarmet på 06.00, sen när jag lägger mig så kan jag inte somna därför att jag har två...
Läs mera