Var är det mest ekonomiskt gynnsamt att bo

19.11.2020
Hej! Jag studerar i Vasa, och har därmed en lägenhet där. I och med distansstudierna (som vi kommer ha åtminstone fram till hösten 2021), är jag knappt något i Vasa, utan är i min hemkommun. Det känns ju väldigt onödigt ekonomiskt sett att ha en lägenhet i Vasa som man knappt är i, men jag har valt att behålla den för att få studielån/studiestöd/bostadsstöd.

Nu till problemet, vissa påstår att jag ska behålla lägenheten för att få mina lån och stöd, medan vissa påstår att jag får ta ut lika mycket i lån samt få lika mycket studiestöd även fast jag bor med mina föräldrar i min hemkommun. Vilket av de stämmer?

Ett till alternativ jag har, är att flytta ihop med en vän i min hemkommun. Alltså ifall man inte får studielån/studiestöd när man bor hos föräldrarna, går det då lika bra att hyra en lägenhet i hemkommunen tillsammans med en annan, istället för att fortsätta hyra lägenheten i Vasa?

Alltså, vad blir mest ekonomiskt gynnsamt? Att fortsätta hyra min lägenhet i Vasa (hyran ca 300€/mån), att bo hos mina föräldrar i hemkommunen, eller att hyra en lägenhet tillsammans med någon i hemkommunen (personens hyra är ca 400€/mån). -

Angelica svarar

25.11.2020

Hejsan!

När man är äldre än 20 år, högskolestuderande och bor hemma så har man rätt till studiepenning, men föräldrarnas inkomst påverkar summan man har rätt till. Man får minst 82,20 €/månad, men om föräldrarna har låg inkomst kan man få högre studiepenning (bruttoinkomster under 41000€/år – FPA får informationen direkt från skatteförvaltningen, så det behöver du inte själv meddela om). Du har rätt till studielån fast du bor hemma.

Om man hyr en bostad behöver den inte vara på studieorten, så det betyder att du har rätt till bostadsbidrag även om du bor i din hemkommun och studerar på annan ort. Om du flyttar ihop med en vän behöver ni tänka på att ha separata hyresavtal.

Eftersom jag inte har alla detaljer kring din situation har jag gjort en uppskattning då jag räknat ut vilket bostadsbidrag du skulle ha rätt till. Använde mig av FPA:s egen räknare och satte in att din enda inkomst är studiepenningen på 252,76 €/mån. Vill du ha en exakt beräkning av vilket bostadsbidrag du skulle ha rätt till så rekommenderar jag dig att ringa FPA direkt (tfn. 020-692230) och be dem räkna ut det. Denna uträkning ger dig kanske en fingervisning i alla fall:

Alternativ 1 – lägenhet i Vasa

Studiepenning 252,76 €

Bostadsbidrag 254,40 € (räknat på hyra 300 €, separat vatten)

Studielån enligt behov

Studiepenning + bostadsbidrag – hyra = 207,16 € kvar/månad

Alternativ 2 – bo hos föräldrarna

Studiepenning minst 82,20 €

Studielån enligt behov

Alternativ 3 – bo med kompis i hemkommunen

Studiepenning 252,76

Bostadsbidrag 174,40 € (räknat på hyra 200 €, separat vatten)

Studielån enligt behov

Studiepenning + bostadsbidrag – hyra = 227 € kvar/månad

 

Så ifall uträkningen gällande bostadsbidraget gäller skulle det innebära att du har ca 20 euro mer i plånboken efter att hyran är betald om du delar lägenhet med din kompis i hemkommunen. Minst pengar i handen får du om du säger upp lägenheten i Vasa och bor hos dina föräldrar.

Hoppas det hjälper dig på vägen i ditt beslut!
Hälsningar, Angelica

1 Kommentarer

  • - 19/11/2020 5:58pm (2 månader sen)

    För att förtydliga bor personen jag skulle kunna bo med från förr i en lägenhet i hemkommunen med hyran 400€, alltså skulle väl min hyra bli 200€.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag planerar att söka in till ett gymnasium i Vasa men just no bor jag hos mina föräldrar på annan ort. Hur fixar jag bostad absolut så billigt som möjligt och kan jag få några bidrag? Mina föräl...
Läs mera

Hej, jag och min kompis planerar på att studera vid Helsingfors universitet och har tänkt bo tillsammans i en lägenhet! Vad är bra priser på en lägenhet som två personer delar i Helsingfors?
Läs mera

Hej javet int va ja ska göra. Ja bor i ett tvåvåninghus me 5 lägenheter där ja själv bor i högra nedre hörnet å de e min granne i mitten som är problemet. De har en hund som måst vara under 1 år, gans...
Läs mera

Hej!

Jag har börjat studera och har nu flyttat till en annan kommun. När jag flyttade gjorde jag en flyttanmälan och är nu inte inskriven längre i min kommun som jag kommer ifrån, betyder också att j...
Läs mera