jag vill umgås med mamma

02.02.2020
hej jag behöver hjälp. Jag är 16 och vill umgås med min mamma för jag känner att vi inte har tid för varandra. Vi äter inte tillsammans och vi vill umgås på olika tider av dygnet. När jag sedan säger till henne att vi aldrig umgås så säger hon att ”varför vill du umgås med mig? Vill någon av dina kompisar umgås med sina föräldrar?”. det får mig att känna mig dålig och ledsen. Jag känner mig barnslig när hon säger så, och jag vill umgås med henne för att jag vill prata och för att jag tycker om henne. Det känns som att det är något fel på mig, borde man hata sina föräldrar? Eller borde jag växa upp? /tacksam för svar
luckan

UngInfo svarar

06.02.2020

Hej!

Först och främst vill jag säga att du inte alls är barnslig för att du vill umgås med din mamma, tvärtom är det moget att du inser att relationen med din mamma är betydelsefull och viktig för dig. Tror det skulle vara bra för er båda ifall ni skulle sätta er ner och diskutera saken tillsammans. Berätta för din mamma att du upplever att ni inte umgås tillräckligt och att du blir sårad då hon ifrågesätter ditt behov av att umgås med henne.

Som din mamma konstaterade tar många ungdomar ofta avstånd från sina föräldrar i din ålder och blir mer självständiga. Det betyder ändå inte att man vill sluta umgås med sina föräldrar och har ett mindre behov av deras uppmärksamhet och närhet. Tvärtom, i tonåren är det extra viktigt att känna sig sedd och älskad. Därmed tycker jag absolut inte att du ska ifrågasätta dina egna behov. Du har all rätt att villa umgås med din mamma och du ska också få göra det. 

Du nämnde att ni inte äter tillsammans. Trots att ni kanske har olika rutiner och matdieter tycker jag ändå att ni ska sträva efter att åtminstone äta tillsammans en dag i veckan. Föreslå till din mamma att ni ska äta middag tillsammans t.ex. varje torsdag, på så sätt blir ert umgänge mera konkret. Många ungdomar i din ålder äter någon måltid tillsammans med sina föräldrar regelbundet och det är även något du kan lyfta fram när du diskuterar med din mamma. Gemensamma måltider är inte konstigt, utan en vanlig del av familjevardagen. 

Hoppas jag kunde vara till hjälp och att du och din mamma hittar tid att umgås med varandra!

Hälsningar,

Julia, Handledare UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.