Könssjukdomar

04.02.2020
Vad är risken att få en könssjukdom som pojke om man har samlag med en smittad flicka, skulle vilja ha svaren i procent och alla sjukdomar? (hiv, klamydia, gonorre...)
luckan

UngInfo svarar

10.02.2020

Hej,

Tyvärr finns det inte särskilt mycket forskning om exakt hur smittosamma de olika könssjukdomarna är, dvs. jag kan inte säga några exakta siffror på hur stor risken är för att du har smittats av en viss könssjukdom, om flickan har haft en infektion.

Men, om du vet att flickan har en könssjukdom, eller är rädd för det, är det absolut en orsak för dig att gå och testa dig. Det kan man göra vid den egna hälsocentralen. Då är det viktigt att uppge om man har haft vaginal-, mun- och/eller analsex, eftersom det påverkar hurdana provtagningar som krävs.

Den vanligaste könssjukdomen i Finland är klamydia och man diagnostiserar över 15 000 fall per år (plus att det antagligen finns många som bär på bakterien utan att veta om det). Andra bakteriesjukdomar som man kan testas för är gonorré och syfilis (som man upptäcker flera hundra fall av per år). Då man vill utesluta att man har fått en könssjukdom brukar man också testas för HIV och B-hepatit. Man kan även smittas av virusinfektioner som HPV och herpes, men de behandlas bara om de ger hudsymptom (kondylom eller blåsor), så de brukar man inte testa rutinmässigt. Det finns även några ovanligare könssjukdomar, men de brukar man främst testas för om man har symptom och de vanligaste könssjukdomarna är uteslutna eller behandlade.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.