Träningsinspiration

22.01.2019
Hej! Min pappa 50+ skulle verkligen behöva förbättra konditionen men han får liksom inte till det att träna. Vi var och promenerade och han orkade inte alls. Märkte att han mår dåligt pga det. Han orkar inte änns utföra normalt kroppsarbete som typ städa. Vad kan jag säga/göra för att inspirera honom till träning utan att verka för tjatig? Sportnörden
Victor wik

Praktikant Socionomstuderande Victor svarar

24.01.2019

 Hej och tack för din fråga! Vad fint av dig att tänka på dina föräldrars fysiska kondition!

När det kommer till att försöka motivera någon annan än sig själv så är det alltid lite svårt, man vet inte riktigt vad som är källan till deras motivation och hur man skall få tänd en glöd inom dem. Det som dock är viktigt när vi pratar om personer som har sämre fysisk kondition och inte har motionerat på länge är att man kan inte gå ut för hårt direkt från början, det orsakar bara smärta i kroppen och kan döda den sista lilla motivationen. Viktigaste skulle vara att få väckt en inre motivation hos honom.

Om jag vore i din sits skulle jag försöka motivera honom med saker han tycker är roligt, t.ex. om han gillar en viss gren eller motionsform och då själv också medverka, på så sätt kan han få motivation och kanske t.o.m. fortsätta att motionera på egen hand. Som du också nämnde i frågan så skall man ju inte verka tjatig men ibland kan tjat vara ända sättet, det bästa är förstås att lugnt och sansat förklara grunderna till varför han borde motionera men om det inte räcker kan upprepade påminnelser eller upprepade förfrågningar med ut på motion vara ända vägen.

Hoppas att det löser sig och sköt om er!

Victor

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.