Äktenskap

21.11.2019
Hej, jag undrar var man far och registrerar sitt äktenskap? Är det så att man måste fylla i blanketter först, skickar in den och när staten godkänt äktenskapen, kan man fara någonstans och skriva under? Eller hur fungerar det? Var hittar man då äktenskapsblanketten om man måste fylla i först. Och vart far man för att registrera sitt äktenskap?
Hur är det då med utländskt make eller maka? Man kan väl gifta sig med en utländsk medborgare? Samkönade äktenskap är ju laglig i Finland, men kan man vara i en samkönade äktenskap med en utländsk person.? E
Marcus Beijar n

Marcus svarar

26.11.2019

Hej,

Din fråga indikerar att du och din partner redan skulle vara gifta, och att ni nu skulle vilja registrera ert äktenskap.

Ingår man äktenskap i Finland så gör man det antingen borgerligt eller religiöst. Borgerligt betyder att man ingår äktenskap på magistraten medan religiöst betyder att man gör det i kyrkan. I bägge fallen förutsätter lagen en hindersprövning, alltså att man lämnar in en utredning över att man exempelvis inte är nära släkt med varandra. När denna utredning gjorts kan man ingå äktenskap. Om äktenskapet är ingått utomlands måste du eller ni lämna in ett legaliserat intyg till magistraten på svenska, finska eller engelska. Legaliserat betyder att intyget ska vara äkta, alltså skrivet av någon som har rätt att viga personer i det land där äktenskapet isåfall ingåtts. Om intyget skulle vara på annat språk än svenska, finska eller engelska måste det översättas av en godkänd översättare. Blanketter att fylla i och printa ut finns på magistratens hemsida. 

Samkönade äktenskap är lagliga i Finland. Om personen som du tänker ingå äktenskap med är av samma kön och utländsk medborgare gör man ingen skillnad på detta i Finland. Skulle man ingå äktenskapet utomlands förutsätter det dock att landet man ingår äktenskapet i godkänner samkönade äktenskap. 

Notera även att ett äktenskap inte är en garanti för ett uppehållstillstånd i Finland, det vill säga att en person med utländskt medborgarskap inte automatiskt får stanna i Finland trots att denna gifter sig med en finsk medborgare. 

Hälsningar Marcus

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.