Jobbet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Jobbet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Arbetslösheten" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Arbetslösheten" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Arbetslösheten.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Jobb med "bäst" lön
17.02.2011
Vilka jobb är det som har högst timlön eller lön överlag här i Finland?
Visa hela frågan och svaret
Vilka jobb är det som har högst timlön eller lön överlag här i Finland?
svarar:
Besvarad: 25.11.2011

Hej!

Nu har jag kikat runt lite på nätet, bla på Statistikcentralens sidor, om vilka jobb det är som man får bäst lön för och hittade lite länkar åt dig att studera närmare (länkarna finns här nederst). Men egentligen har jag inget att berätta som du inte säkert vet redan. De som har högst lön i medeltal är "Chefer och ledande tjänstemän inom privata sektorn" som är medelålders och har en hög utbildning (högre högskoleexamen). De gubbarna (faktiskt oftast gubbar) brukar vara ekonomer, jurister och annat i den stilen och jobbar sig upp på karriärstegen till chefspositioner och har titlar som tex verkställande direktör för Fortum. Följaktligen har chefer i de största och mest framgångsrika företagen den bästa lönen - och bättre tydligen i utländska företag än i inhemska (fast vissa "finska" är ju så internationella numera, som typ Nokia).

Överlag verkar det som att jobb på den privata marknaden (alltså inte stat eller kommun) inom handel och ekonomi ger de bästa lönerna - vilket betyder att du i skolan borde satsa på tex matte och språk och sedan gå i Hanken eller på juridiska vid Helsingfors universitet. Värdepappersmäklare, Verkställande direktörer och Forsknings- och utvecklingschefer är de yrkesgrupper som har högst lön i Sverige och ungefär samma gäller i Finland, alltså. Bland de typ 10 bästa betalda jobben heter åtta något med chef, tex IT-chef, personalchef osv. Politiker och högre ämbetsmän får också bra betalt. Eller så blir du elitidrottare - helst ishockeyspelare tydligen. Läkare hör till de bättre betalda, de får lite bättre lön än advokater och åklagare. Faktiskt så får revisorer bra betalt också. Inom naturvetenskaperna har kanske en genetiker inom forskningen den bästa lönen. Ingenjörer kan också ha bra lön, tex här i Österbotten är det diplomingenjörer vid Wärtsilä eller ABB - och då börjar du tex med Tekniska (Novia) här i Vasa).

På ammattinetti.fi kan du läsa om en massa olika yrken och se vad de har för löner, vilken utbildning som krävs för dem och hur framtiden ser ut inom den branschen. Men i media och speciellt inom utbildningsvärlden har de senaste åren talats mycket om att yrkesgruppen dit tex rörmokare och elektriker hör bara krymper och krymper. Vilket betyder att de elektriker som finns får ta allt mer betalt för sina tjänster ;) Speciellt svenskspråkiga sådana. Så att gå via tex Yrkesakademin i Österbotten kan vara riktigt lönande om 10 år! Det är också en yrkesgrupp där framtiden är rätt så säker - folks rör kommer alltid att frysa på vintern, nya elledningar ska dras hela tiden osv. Kommer tex ihåg att killen som kom och installerade en ny värmeväxlare till vår fjärrvärme i huset VERKLIGEN hade en bra timlön, likaså killarna som kom och lade ny takmatta på vårt hus...

Men ett litet råd: arbete är nog bra, så länge man hinner leva också ;)
Hälsar ungdomsinformatören Liselott

Lista på medellön enligt utbildning
Lista på medellön enligt arbetstyp
Ammattinetti.fi där du kan läsa om vilka yrken som finns, vad de har för lön osv

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Jobbet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!