Porrberoende

04.07.2022
När jag var 12 hittade jag porr och efter det har jag varit beroende. Jag är nu 22. Jag har brukat kolla på porr 2-3 gånger om dagen de senaste 10 åren.

Förra året lärde jag mig att man kan vara beroende av porr och fattade ganska snabbt att det var svårt för mig att sluta. Jag började minska på mitt kompulsiva beteende och efter några månader hade jag läget lite bättre under kontroll. Jag lärde mig om hälsosamma sätt att masturbera och strax efter träffade jag en tjej som jag blev tillsammans med.

Vid något skede, tidigt i förhållandet fattade jag att destu mindre jag kollar på porr, destu bättre är mitt sexliv. Jag var jävligt stolt om mig själv när jag gick från att kolla på porr 3 gånger om dagen till att kolla en gång i veckan. Men det var inte tillräckligt. Jag gick med i SAA (Sex Addicts Anonymous) med hoppet att totalt bli av med mitt porrberoende. Det hjälpte en hel del och mitt sexliv var otroligt bra en stund.

Efter 10 månader med henne gjorde jag slut och då sket sig allt.

Det har nu varit typ 2 månader sen vi gjorde slut och jag har fallit tillbaka och kollar på porr 2-3 gånger om dagen och jag kan inte sluta. Jag vill ha ett hälsosamt sexliv och jag vill kunna vara killen som har sex med nån ny som plåster på såret men jag vågar inte. De e så jävligt skrämmande att sätta mig i situationer där tjejer kan se mig som den jag är. Det är så mycket lättare att stanna inne dagarna i ända och kolla på porr och känna mig tom efteråt.

Efter breakuppen fick jag också jätte stark HOCD som inte heller precis hjälper i sociala situationer.

Kalla mig galen men jag har börjat känna en konstig smärta i mina testiklar och jag ser det som ett täcken från gud eller whatever att jag missbrukar min kropp.

D
luckan

UngInfo svarar

11.07.2022

Hej!

Så tråkigt att höra att du mår dåligt. I 20-årsåldern är det vanligt att ha en hög sexdrift och att onanera ofta. Så du behöver inte känna dig onormal. Och det är väldigt bra att du redan sökt hjälp för porrberoendet och att du bekantat dig med andra sätt för ensamsex än att endast titta på porr.

Det låter som att du skulle ha hjälp av att få prata med en psykolog eller annan terapeut. 

Sådant du kan göra själv är att försöka lista sådant som triggar ditt beteende, det vill säga att titta på porr. Är det så att du tittar på porr då du blir ledsen, känner dig ensam eller är det något annat som väcker behovet? Du kan också fundera på om det är någon annan känsla du försöker undvika genom att onanera. Ett annat sätt att minska tittandet är att du begränsar din åtkomst, till exempel blockerar de sidor du brukar använda så att du gör det svårare för dig själv att nå porren.

Det är helt normalt att titta på porr, men tyvärr inverkar stort porrtittande negativt på mångas sexliv eftersom sexet som visas i porrfilmer ofta inte motsvarar sex i verkligheten. Porren är väldigt fokuserad på penetration, och den visar sällan kyssar, smeksex och sådant oralsex som är lite mjukare och mer tillfredsställande också för kvinnan. Den är också väldigt fokuserad på orgasm.

För en del kan tantriska övningar hjälpa. Det brukar ordnas tantrakvällar på många orter. I tantraövningar vänjer man sig vid att vara närvarande med andra personer och man lär sig njuta av långsammare och mjukare beröring. 

För att få hjälp med HOCD så borde du träffa en terapeut eller en läkare. Det är ganska vanligt med olika tvångssyndrom, men det är väldigt jobbigt för den som drabbas. Därför vore det viktigt att du får hjälp för ditt tvångssyndrom, så att du igen har krafter att träffa nya människor och inte blir isolerad där hemma. 


Hälsningar sexualrådgivare Ulrika

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Ska man kissa efter man onanerat? Vet att man ska kissa efter sex men behöver man också göra det efter man onanerat?
Läs mera

Hej! Jag och min pojkvän är i ett samkönat förhållande, när vi har sex är han oftast top och jag bottom, det är skönt för oss båda!

Men ibland vill vi byta om så att jag är top och han är bottom, me...
Läs mera

Jag är en 25 åirg tjej som ännu inte haft sex, har försökt använda en dildo, men det gör så ont. Får inte in den alls. Vad kan detta bero på?
Läs mera

Hur länge överlever sperman som kommit ut från penisen när man har fått utlösning? Behöver jag vara orolig om jag har sperma på mig efter tre, fyra timmar? Kan det på något sätt ta sig till en kvinna ...
Läs mera