Skolan

09.12.2022
Jag har jätte mycket stress över skolan, jag gråter nästan varje kväll och känner mig aldrig glad. Vad ska jag göra? Jag orkar inte leva såhär. Jag bara sover bort kvällarna och proven gör mig ännu mer stressad. Och ingen förstår och jag har ingen aning hur jag ska hantera det. Hemlig
LovisaTill

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar

13.12.2022

Hej,

Tack för din text och fråga.

Det låter som att du har mycket stress i livet just nu, och stress kan bli tungt om den blir långvarig. Det går dock på olika sätt att försöka minska på stressnivån i livet. Vi har alla lite olika sätt som fungerar för oss och det kan därför vara bra att pröva sig fram tills man hittar det som fungerar för en själv. Du skrev att din stress har med skolan att göra, du kunde lite fundera på vad det är som mest stressar dig med skolan just nu. Ibland när vi blir riktigt stressade så kan det vara svårt att göra något åt stressen eftersom de olika sakerna som stressar oss klumpar ihop sig till en stor känsla av stress. Om vi vet vad som stressar oss mer exakt så kan det vara enklare att hantera stressen.

Jag ger här några stresshanteringstips, som du kan pröva och som jag hoppas hjälper dig med din stresshantering:

- Andas i en fyrkant (Andningsövning)

Något som kan hjälpa en att ganska snabbt lugna sig då man känner mer stress är olika former av andningsövningar. Det finns ingen så kallad ”quick fix” för stresshantering, men att kontrollera vår andning är det närmaste vi kommer en sådan lösning. Då vi blir mycket stressade så blir ofta vår andning lättare, vilket gör att kroppen inte får tillräckligt med syre och blir därför mer stressad.

En andningsövning man kan göra egentligen var som helst är andas i en fyrkant. Den går till så här: Titta på något som är fyrkantigt/rektangulärt i närheten av var du är. Medan du gör övningen så titta på och följ kanterna på figuren, det kan hjälpa dig att fokusera på övningen. När du följer kanterna så andas du in och räknar till 4, sedan håller du andan och räknar till 4. Efter det andas du ut och räknar till 4, och håller andan och räknar till 4. Fortsätt att göra övningen tills du känner att du blivit lugnare i kroppen.

- Var ute i naturen och få frisk luft

Något annat som också mer långsiktigt kan hjälpa mot stress är att försöka vara ute i naturen, t.ex. på ställen där du tycker om att vara utomhus. Vi blir ofta lugnare då vi är ute i naturen och får frisk luft. Det kan också hjälpa med t.ex. en promenad i skogen, eftersom också motion är ett verktyg emot stress.

- Öva prioritering

Ibland om vi har många olika uppgifter som behöver göras så kan bara mängden uppgifter stressa oss. Något som kan hjälpa är att öva på prioritering av uppgifter, med andra ord fundera på vilka av alla uppgifter som ska göras som är viktigast att göra just nu. Det kan hjälpa att t.ex. göra en lista/mindmap där du ritar eller skriver ned först de uppgifter som är viktigast att göra och sedan de som kan vänta en stund. På så sätt ser du tydligt framför dig vilka uppgifter du har och vilka som du kan fokusera på först.

- Stressboll

Något som kan hjälpa i stunder av stress är att krama en stressboll, det kan låta hjärnan vila lite från känslan av stress då man får fokusera på stressbollen en stund. En stressboll är så pass liten så man också kan ha med den t.ex. under en lektion i skolan.

- Prata snällt med dig själv

Ibland då vi mår sämre och är mer stressade så kan det hända att vi börjar prata på ett inte så snällt sätt till oss själva. Kom ihåg att du har rätt att prata snällt med dig själv också fast du mår sämre, och att du inte är sämre som person fast du mår sämre psykiskt just nu.

- Prata med en professionell

Något som också kan hjälpa en med stresshanteringen är att prata med t.ex. skolans kurator eller psykolog. Ibland kan samtal med professionella hjälpa oss att både reda ut varför vi är så stressade och vad vi kan göra för att minska på stressen. I Vasa finns också ungdomsstation Klaara som man kan vända sig till för samtalsstöd. Du behöver bara känna ett behov av att samtala med någon, t.ex. gällande tips om stresshantering och mående för att kunna boka in en tid och prata med någon där.

 

Ta hand om dig!

Mvh,
Lovisa

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Kan man höja gymnasiebetyg via kvällsgymnasium typ aftis efter man gått ut gymnasiet?
Läs mera

Vilka ämnen ska man välja/fokusera på i gymnasie för att kunna studera vidare till veterinär?
Läs mera

Hej! Jag är 14 och vet inte vad jag ska göra efter grundskolan. Jag har väldigt höga betyg i skolan och min mamma, lärare, släkt o.s.v är övertygade att jag ska välja gymnasiet om 1,5 år. Det är dock ...
Läs mera

Hur får man skolor att uppmärksamma mental ohälsa? Ingen bryr sig eller gör nått, behövs förändringar nu! Skolor säger att de bryr sig men inget händer eller görs. Om man säger till att man problem så...
Läs mera