Kix 23

30.06.2021
Tjena,
Du jag har fastnat lite på detta med det som den andra personen skrev i det förra inlägget om tvångstankar. Jag har fastnat på att tänka på OCD, för när jag hade mina hypokondriska tendenser kring fenomen om exempelvis droger, brott o självmord så va de som tvångstankar kring det hela. Om man talar om tvångshandlingar så va de enda att jag försökte tänka på nått annat eller sysselsätta mig för att få bort tankarna, räknas det som en tvångshandling? Ville egentligen inte tänka så om att jag skulle hamna där men det blev som tvångstankar fram tills att jag fann information om orsaker och studerade alla dessa fenomen om varför folk hamnar där. Sen släppte det. Men tror du att det låter som OCD? Jag har studerat detta nu med och jag har ingen riskfaktor för det, de riskfaktorer som stressade livshändelser och genetik har jag inte, men jag kan inte släppa tanken. Det kanske är min hypokondri som är igång igen.

Jag hoppas du förstår vad jag menar, för när jag fastnade för nått ämne o hörde nått nytt fenomen så va det jobbigt att ha dessa tvångstankar, ville egentligen inte ha dom. Men det släppte när jag studerade fenomenen och varför folk hamnar där. Det var mest jobbigt när man inte hade mycket sysselsättning, då tänkte man mycket kring detta och hade ångest. Men jag gick ändå till skolan och jobbet o klarade mig. Jag tror inte jag har OCD, men vill få bekräftelse. Tvångstankar stämmer, men inte att det hindrat mig socialt, yrkes och studerande mässigt.

Som du märker så hamnar jag tillbaka i tankarna kring sjukdomar. Jag funderar på att ta och prata med en professionell om att släppa tankarna och försöka lätta på hypokondrin så jag inte plågas mer. Vad är skillnaden på en psykolog och psykoterapeut?
// Gringo från Kaskö Gringo
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

06.07.2021

Hejsan Gringo!

Ursäkta att det tagit mig ett tag att svara, det var mycket på gång här på Decibel förra veckan.

Det du beskriver är inte tvångshandlingar, tvångshandlingar är oftast en specifik typ av handling som uppkommer i en viss situation/plats, exempelvis att en person inte kan gå ner för trappor utan att behöva gå ner och upp igen x-antal gånger för att få det ”perfekt”, eller måste knacka en viss rytm på karmen varje gång personen går genom en dörr. Det kan kännas nästintill omöjligt för en människa med den typen av tvångshandlingar att inte göra handlingen varje gång personen är i en sån situation som triggar den.
Det du beskriver låter mera som en copingmekanism för att hantera de ovälkomna tankarna på sjukdomar. Det låter som att det är din hypokondri som är igång igen (hypkondri är ganska ”besläktat” med OCD så därför kan det kanske kännas som att mycket av OCD känns igen på dig utan att det behöver vara det).

Jag tycker det låter jättebra att uppsöka en professionell om dina tankar :) Jag har en känsla av att du är en sån som skulle få mycket ut av en sån sak eftersom du har så mycket självmedvetenhet redan, det hjälper mycket. Jag tror ju egentligen att de flesta människor skulle må bra av att gå i någon typ av terapi i nåt skede av livet, oavsett mående. Det är ju en fin gåva till sig själv, att vilja resa inåt och lära känna sig själv mera.

Skillnaden på psykolog och psykoterapeut:

En psykolog är någon som tagit psykologexamen = tagit en magisterexamen inom psykologi på ett universitet.

En psykoterapeut har tagit en skild examen för att bli det, och får då ge psykoterapi. Det är vanligt att psykoterapeuter har studerat psykologi – men de behöver inte ha gjort det, det kan också vara nån annan dylik bakgrund som har med människovårdande att göra, exempelvis socionom eller sjuksköterska.

Så här står det på Mindler.se och jag tyckte att det sammanfattade det ganska bra:

” Anledningen till att många blandar ihop benämningen psykoterapeut med psykolog är förmodligen för att båda dessa yrkestitlar kan arbeta med att bedriva samtalsterapi. En stor skillnad mellan en psykolog och en psykoterapeut är att en psykoterapeut kan ha olika utbildningsbakgrunder som till exempel socionom, psykolog eller psykiatriker. En legitimerad psykoterapeut kan alltså vara en legitimerad psykolog men även en präst som har vidareutbildat sig inom psykoterapi. Vidare så blandar många ihop psykologer och psykoterapeuter med psykiater. En psykiater är i grunden en läkare med specialistutbildning inom psykiska sjukdomar och det är endast psykiater som kan skriva ut mediciner.”

Båda får alltså ge samtalsterapi, men en psykolog får exempelvis inte ge KBT eller psykoanalytisk psykoterapi utan vidare utbildning.

Om du vill söka hjälp för din hypkondri så kan du ta en första kontakt exempelvis med din lokala hälsostation, så hjälper de en vidare. Det kan då vara att de vill att du först ska träffa en psykiatriker som kan utreda hur ditt problem ser ut.
Ett annat sätt är att gå via studenthälsovården ifall du börjar studera på nytt till hösten :)

Lycka till!

Kram, Kix

 

EDIT FÖR KOMMENTARER:

Nej, du behöver inte oroa dig över hjärnskador, tvångstankar är inte relaterat med hjärnskada. Och det att du tänker att du "ska, vill, eller måste" före någon av de negativa handlingarna du tänker på sen låter mycket mera som en tvångstanke relaterat till hypokondrin än nåt som du faktiskt på riktigt skulle göra. Jag vet att du innerst inne VET att du inte skulle göra nåt av det där, så lita på den insikten <3 Du har ju trots allt inte en enda gång gjort nån av de handlingarna, trots att du i tankarna använt orden "ska, vill eller måste". Så försök andas ut.

6 Kommentarer

 • Gringo 02/07/2021 9:18am (3 månader sen)

  Sen vill jag också tillägga en sak angående tvångstankar. Mycket är ”what if” tankar. Men kan det också vara så att man ibland, när man har varit väldigt rädd, att man har haft tankar som exempelvis ”jag ska”, ”jag vill” eller ”jag måste” fast man inte alls skulle göra något sånt i verkligheten. Det har varit ibland inslag av ”jag måste ta knark” eller ”jag ska begå brott” fast man vet att man aldrig skulle göra nått sånt utan att det bara är rädslan och obehaget som gör det så starkt.

 • Gringo 06/07/2021 5:40pm (2 månader sen)

  Skulle du kunna ge en kommentar på tilläggs frågan med? Dom ”what if” tankar har varit som Tvångstankar, de har handlat mycket om ”tänk om”, men när jag verkligen fastnat för det och varit så rädd och haft skrämmande och påträngande tankar så har ”jag ska”, ”jag vill” eller ”jag måste” dykt upp från ingenstans och man blir mer rädd och orolig. Men jag vet att det är väldigt överdrivet. Hur tycker du det låter ?

 • Gringo 06/07/2021 5:42pm (2 månader sen)

  Och är tvångstankar en skada på hjärnan?

 • Gringo 08/07/2021 12:33pm (2 månader sen)

  Hej Kix, tack för svaret. Det hjälpte mycket.
  Anledningen till varför jag ställer frågor om hjärnskador och sånt är därför att risken vid mentala sjukdomar ökar om man exempelvis har föds med hjärn eller fosterskador. Som du även skrev i Kix 19 om schizofreni att ” Risken ökar också om det går något fel i den tidiga utvecklingen av det centrala nervsystemet (i fosterstadiet), även om man inte hade det i arvsmassan från föräldrarna.” så därför jag har fastnat i det och därför jag frågade om tics o tvångstankar i mitt fall hade nån koppling till det men det gör det inte va? Min mamma sa att jag föddes frisk och normal när jag föddes.

 • Gringo 08/07/2021 9:51pm (2 månader sen)

  Hej, ursäkta om det blev lite amok här, men jag har talat med mamma och hon sa att hon inte har haft några infektioner eller att jag varit utsatt för miljögifter och annan problematik osv. Så jag kan nog vara lugn att jag inte har nån hjärn eller fosterskada.

 • Gringo 10/07/2021 10:06pm (2 månader sen)

  Och när jag menar annan problematik så talar jag om rökning, alkohol eller andra saker som påverkat hjärnans funktion. Hon har inte gjort eller haft nått sånt.

  Jag har bokat tid hos en psykoterapeut med start nästa vecka

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej jag försöker vara så snäll som möjligt att jag blir väldigt arg och ledsen på er när ni inte svarar det här uppförande är verkligen inte okej
Läs mera

Hej, jag har en tendens när jag lyssnar till olika låtar från förr, typ från åren 2007-2014, när jag va tonåring så blir jag ledsen av att lyssna på dom låtarna. Det är inte så att det är ledsna låtar...
Läs mera

Hej kix, det är Gringo här
Hoppas att allt är bra med dig? Jag tänkte hålla dig lite uppdaterad hur det går för mig just nu och därefter ställa lite frågor angående det vi talat om tidigare till dig s...
Läs mera

Hej, jag har tänkt på om en tjej går fram till mig eller skriver till mig att hon tycker jag ser bra ut eller vill lära känna mig så vet jag inte hur jag ska agera. Har ni tips på vad man kan göra? Oc...
Läs mera