Socialarbetare

25.10.2016
Vilka yrken får man inte jobba med som socionom då det gäller socialt arbete? Är det mera lönsamt (arbetsmöjligheter, lön osv) att söka in till socialarbetare (soc&kom) eller socionom (yrkeshögskola)? Vilken av dessa utbildningar är lättare att komma in på? Kan man först studera till socionom (yh) och sedan läsa magisternivå på soc&kom? :)))
04.11.2016

Hej!

Soc och kom har en mycket bra hemsida där det står bl.a. så här om möjligheterna att få jobb:
”En examen från Soc&kom ger jobb
En kandidatexamen från Soc&kom har stor relevans på arbetsmarknaden. En studie gjord av universitetslärare Cristian Starck visar att av de närmare tusen personer som har tagit sin kandidatexamen från högskolan åren 2000-2014 är endast 13 arbetslösa, dvs. ca 1,5 %.
Av de utexaminerade var omkring 90 % mellan 25 och 44 år gamla. Arbetslösheten i hela landet för den åldersgruppen med samma utbildningsnivå är 6,5 % och i Helsingforsregionen 5,5 %. För svenskspråkiga personer med lägre högskole-examen i Helsingforsregionen är andelen lägre, endast 3,6 %. Arbetslösheten för personer med Soc&kom-examen är alltså mindre än hälften av genomsnittet för personer med motsvarande demografiska profil.”
”Karriärmöjligheter
Det råder stor brist på kvalificerade socialarbetare och med en examen i socialt arbete kan du ofta välja mellan många olika intressanta arbetsplatser och –uppgifter. Socialarbetare jobbar såväl med mångsidigt och krävande klientarbete som med olika utrednings-, planerings-, utvecklings- och forskningsuppgifter inom kommuner, staten, frivilliga organisationer och den privata sektorn.
På sidan töissä.fi finns information om hur utexaminerade från högskolor placerat sej på arbetsmarknaden, och deras egna berättelser om sina arbetsplatser (på finska).”
” Fortsatta studiemöjligheter
Soc&kom har tillsammans med institutionen för socialvetenskaper vid Helsingfors universitet det nationella ansvaret för den svenskspråkiga utbildningen av socialarbetare, vilket betyder att behörighetsgivande utbildning på svenska bara ges här.
Studierna i socialt arbete på svenska är uppbyggda så, att du först avlägger kandidatexamen (180 studiepoäng, 3 år) med socialt arbete som huvudämne vid Soc&kom. Sedan kan du direkt utan skild ansökan fortsätta med studierna i socialt arbetet för magisterexamen (120 studiepoäng, 2 år) vid statsvetenskapliga fakulteten. Socialarbetarbehörighet förutsätter magisterexamen.
Efter avlagd kandidatexamen kan du också söka in till något magisterprogram vid Helsingfors universitet, vid något annat universitet i Finland, eller utomlands. Observera att magisterexamen i något annat huvudämne än socialt arbete inte ger behörighet som socialarbetare.”

SOCIONOMSTUDIER
Möjligheter att bli antagen till socionomstudier:
https://www.novia.fi/assets/Sidor/1/949/ansokningsstatistik-2015-final.pdf

Socionomstuderande Johanna Aaltonen

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

tjena jag studerat till sjukskötare och har tidigare gått i yrkesskola och blivit närvårdare. Alltså så jag har ingen gymnasieexamen.
för några år sen talades de om att vård lönerna skulle höjas med 1...
Läs mera

Hej, jag undrar vart man ska vända sig om man är intresserad av att jobba i glasskiosk på t.ex. Vasa torg? Har googlat men har inte hittat något...
Läs mera

Hej
Jag har en fråga om jobb sökande. Kan man söka jobb när som helst? Jag planerar att skippa sommarjobb och skulle hällre börja jobba då hösten kommer och studierna börjar igen, är det mäjligt att s...
Läs mera

Hej,

Förra året tog jag examen från en tre åring universitets utbildning, jag sökte den utbildningen för att jag kände att jobbet jag inte kom någonstans i mitt liv och ville bort från jobbet jag job...
Läs mera