Vem har rätt?

21.02.2020
Jag blev väldigt sårad när en klasskompis sa till mig "du kommer att bli alkoholist för din förälder är en" och att missbruk går i arv o finns i dna:t.Det e väl inte så? Undrar:om man har en förälder eller båda föräldrar som e missbrukare, hur blir barnen?har barn till missbrukare lättare fö att själva börja missbruka? Eller väljer dom med desto större sanno likhet att bli anti-knark och absolutister? Vem har rätt, jag eller min klasskompis?
luckan

UngInfo svarar

26.02.2020

Hej,

Tack för din fråga! Jag var i kontakt med en expert från EHYT rf. och hon svarade såhär: 

''Vi brukar prata om riskfaktorer, som ökar risken för individen att utveckla ett problem eller beroende. Det finns många olika riskfaktorer, som exempelvis kan vara kopplade till individen, till hens familj och uppväxtmiljö, till hens närsamfund och till hens samhälle. Det kan vara frågan om en rusmedelskultur som är mycket tillåtande av rusmedelsbruk eller en vänkrets med en mycket rusmedelspositiv attityd. Det kan också vara frågan om att regleringen av alkohol och tobak i samhället är bristfällig, och att det därför är lätt för minderåriga att få tag på dessa rusmedel.

Det att man har en förälder eller annan nära släkting med ett beroende är en riskfaktor. Riskfaktorer gör att man statistiskt har en högre risk att utveckla ett problem, men det betyder inte att man automatiskt kommer att göra det. Många finländare har erfarenheter av att växa upp med rusmedelsproblem i familjen och ändå klarar de flesta sig bra i livet. Vår hälsa och vårt välmående är på många sätt ett resultat av en komplicerad samverkan mellan vår omgivning och vårt dna, och en del människor kan vara genetiskt eller socialt mera sårbara vad gäller beroende, men det betyder som sagt inte att de nödvändigtvis kommer att utveckla ett beroende, för de kan ha faktorer i sitt liv som skyddar dem. Till exempel goda sociala relationer eller att ha meningsfull sysselsättning i sitt liv är skyddande faktorer. Också det att vi har ett starkt välfärdssamhälle, med ett socialt skyddsnät, högklassig grundservice och skola/utbildningsmöjligheter som är tillgängliga för alla, skyddar mot en massa olika problem.''

Hoppas svaret var till någon hjälp!

Kram

Moa, Luckan Unginfo

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.