Kilometer ersättning

20.11.2020
Hej! När man har så pass långt till arbetet och man måste köra med egen bil då inte tillgång till kollektivtrafik finns, och ska få tillbaka på skatten, hur får man det tillbaka?
Kan man betala mindre skatt redan från årets början om man vet man ska köra långt till arbetet största delen av året åtminstone?
Eller kommer det i nästa skatteåterbäring nästa år? Eller behöver man betala mindre skatt året efter?
Hur är det man får tillbaka kilometer ersättningen undrar jag helt enkelt :)
Tack! Förvirrad
Marcus Beijar n

Marcus svarar

24.11.2020

Hej,

Efter varje avslutat skatteår får du en deklarationsblankett från Skatteförvaltningen. På blanketten, som går att fylla i elektroniskt efter att man loggat in med exempelvis bankkoder, kan man deklarera sina körda kilometer. Man fyller i sina körda kilometer varpå nättjänsten räknar ut den summa du kan skicka in och därmed ”få tillbaka” som skatteåterbäring. Då det gäller kilometerersättning så måste man dock komma ihåg att det finns en självrisk, det vill säga en summa man måste komma över för att få tillbaka pengar. År 2020 är den självrisken 750 euro, det vill säga att om du har mindre resekostnader än så så får du inget tillbaka. Ersättningar och skatteåterbäring får man alltid retroaktivt, du kan alltså inte på förhand dra av det eller betala mindre skatt.

Marcus

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag undrade om det krävs någon speciell utbildning för att slippa in i en polisskola
Läs mera

Hej! Jag skulle vilja bli modell var kan man bli det här i närheten? Det skall vara på svenska.
Läs mera

Uni

Hej! Vad kostar det att studera medicin i Irland? Kan man jobba utomlands med en läkarutbildning (t.ex. Storbritannien...) eller kan man göra praktik utomlands?
Läs mera

min mens har inte kommit ännu och jag är 25 år jag behöver hjälp
Läs mera