Fråga till kix 2

01.12.2020
Hej, jag ska svara på din kommentar i förra inlägget. Det finns i tillägget. Ant
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

01.12.2020

Tjena!

Aaaah, okej, I see! :)

Jo, det är speciellt när det är riktigt jobbiga upplevelser, eller när flera saker belastar samtidigt. Man behöver här också ta lite i beaktande att människor är olika känsliga och nåt som kan vara traumatiskt för nån behöver inte vara det för nån annan. Så individens egen upplevelse är viktig. Det är det där med resiliens nu igen, precis som du säger :)

Jag tycker det låter som att du har bearbetat och begrundat det som hänt tillräckligt för att du inte ska behöva bekymra dig om att det ska så att säga leda till något värre mentalt mående i framtiden. Det låter som att du har hanterat det hela bra. Det låter som att du har jättefina föräldrar, som säkert har varit en skyddande faktor för dig.

Ledsamt att höra om din bekanta, men samtidigt bra att hen fått hjälp! Att få en diagnos kan vara en bra sak för att personen då kan få den hjälp hen behöver, och ju tidigare en person får hjälp desto bättre (jag antar att din vän är ganska ung eftersom du också är det).

En sak jag också vill lägga till i den här diskussionen är att trots att en person kan vara med om svåra upplevelser så är vi så att säga aldrig helt ”doomed” att bli på ett eller annat sätt – vi människor är generellt väldigt motståndskraftiga och har en helt underbart formbar hjärna att jobba med.

Vi har många bra verktyg att jobba med idag ifall nån drabbas av en mental sjukdom, som exempelvis psykofarmaka (mediciner) och terapi. Jag tycker personligen det är jättebra att i nåt skede av sitt liv gå i terapi, även fast man inte upplever att man har speciellt allvarliga problem, bara för att lära känna sig själv bättra, sina känslor och tankar.

Som jag tidigare nämnde så bildas många problem av att människor inte vågar känna sina känslor och närma sig sig själva, utan trycker ner allt det som är jobbigt istället för att möta det och behandla det. Förstås är det inte så bra heller om det blir till en massa grubblande som potentiellt leder till ångest, därför tycker jag det är bra att man vågar prata med andra om saker, så man får det ut ur sitt eget huvud, lite som du gjort nu när du skrivit in till oss :) En annan sak man kan göra om man märker att ens huvud börjar gå runt i cirklar med vad man tänker är att man skriver ner det. Dagbok är ett toppen sätt att lära känna sig själv!

Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej Kix
Det är jag som är tillbaka. Vi skrev med varandra i förra månaden angående min hypokondri om du minns.

Jag har nu jobbat som du sa på min hypokondri och kommit fram till en slutsats för att ...
Läs mera

Så när jag var typ 13 så dog min morfar av lungcancer, och han betyder jättemycket för mig..
Vet inte hur jag ska komma över det helt och en anledning till att jag mår så dåligt som jag gör kan vara ...
Läs mera

Hej, tack för svaret ! Jag har bara en sak att lägga till i denna diskussion
Läs mera

Hej, jag har en till fundering i tillägget
Läs mera