Jobbet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Jobbet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Arbetslösheten" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Arbetslösheten" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Arbetslösheten.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Jobb
18.06.2017
Hej! Nu är det så att jag har ett stort behov av att hitta ett jobb i Vasa, men de flesta anställer då personer som har fyllt 18. Har sökt till 3 ställen nu och åker antagligen till vasa för att gå runt och fråga nästa vecka. Men har ingen aning vart jag ska gå och söka eller hur jag skulle kunna få ihop pengar till hyran :/ Har ni några tips?...
Visa hela frågan och svaret
Hej! Nu är det så att jag har ett stort behov av att hitta ett jobb i Vasa, men de flesta anställer då personer som har fyllt 18. Har sökt till 3 ställen nu och åker antagligen till vasa för att gå runt och fråga nästa vecka. Men har ingen aning vart jag ska gå och söka eller hur jag skulle kunna få ihop pengar till hyran :/ Har ni några tips? S
Caroline Sand
Caroline svarar:
Besvarad: 19.06.2017

Hej!

Det som gäller för personer mellan 15-18 år är i princip det samma som för personer över 18 år när det gäller jobb och anställning, med några undantag. En person som är mellan 15-18 år och har fullgjort sin läroplikt, dvs gått ut grundskolan, får anställas i ett ordinarie arbetsförhållande (dvs ha ett "vanligt" jobb, sommarjobb eller visstidsanställning). En person under 18 år får inte utföra vissa arbetsuppgifter såsom "särskilt skadligt arbete". Skadligt arbete är till exempel sådant som orsakar orimlig belastning eller innehåller stort ansvar för egen eller annans säkerhet. Under övervakning av yrkeskunnig vuxen och om arbetet hänger ihop med den ungas utbildning, kan den unga få utföra också en del sådana uppgifter som är mera krävande och räknas till "skadligt arbete". Är man under 18 år får man inte heller köra bil, eller sälja alkohol eller tobak.

Det lönar sig att söka flera jobb, för att öka sina chanser att få ett jobb. Men det kan vara svårare att få jobb när man är under 18 år eftersom många helst ser att man har fyllt 18 år, men det finns nog arbetsgivare som anställer 16-17-åringar också. Sök så många jobb som möjligt, var öppen för olika slags arbeten och ge inte upp i jobbsökandet. Skicka in ansökningar som svar på jobbannonser, eller skicka en öppen ansökan till olika arbetsplatser. På mol.fi kan man söka och hitta jobbannonser. Även om en arbetsplats inte uttryckligen har upp någon annons om att de söker personal, så kan det hända att de ändå anställer om man skickar en öppen ansökan. Du kan också gå runt till olika butiker och cafeér för att fråga om de behöver personal. Ta med ditt CV med dina kontaktuppgifter som du kan dela ut när du går runt och frågar efter jobb. Några tips på jobb du kan söka är barnvakt, städning, lagerarbete, café, plocka varor i butiken, hjälpa till på ett skolkök eller serviceboende för äldre. 

Lycka till med jobbsökandet!

Hälsningar Caroline

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Jobbet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!