Toning

24.01.2022
Är det lagligt att ha någon toning på framrutorna på bilen? Anonym
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

26.01.2022

Hej!

Enligt trafik- och kommunikationsverkets bestämmelser skall en bils vinruta och främre sidorutor vara i sådant skick att chauffören har fri sikt både framåt och sidledes. Till bilens in- och utsida får man inte montera, hänga eller fästa sådana märken, föremål eller anordningar. Detta förbjuder förutom toningsfilm även det att till exempel hänga föremål i bakspegeln eller placera prydnadsfigurer på instrumentbrädan.

På en bils vindruta och på främre sidorutorna får alltså inte placeras toningsfilm i efterhand. Med i efterhand menas det som sker efter att bilen rullat ut från fabriken. Tonad vindruta och tonade sidorutor får monteras under tillverkningsskedet, men ljusgenomsläpp skall då vara minst 75 procent för vindrutans del och 70 procent för främre sidorutorna. Om en fordonstillverkare har typgodkända, tonade rutor får man som bilägare byta ut vindruta och främre sidorutor i efterhand. 

Jag kan ännu nämna lite om att tona övriga rutor på en bil. Reflekterande/speglande toningsfilm är helt förbjudet att placera på bilar i Finland. Dylik film kan blända andra trafikanter. Om bakrutornas toning ännu så kan det bli frågan om måste på att montera en tilläggssidospegel på högra sidan av bilen ifall ljusgenomsläppet blir alltför lågt.

Svar på din fråga i korthet ännu; det är näst intill omöjligt att ha tonade rutor på bilen framtill. Blir man stannad av polisen och det konstateras att man själv lagt på toning, så blir man uppmanad att ta bort toningsfilmen och dessutom tillkommer böter.

konstapel Johanna Westerlund 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej ska börja gå till gymnasiet med bus HSL då, kan man få nå sorts stöd för det?
Läs mera

Hej får man köra med en änkel bilkärra när man har dipenskörkort?
Läs mera

Hej! Kort fråga:
Kan man mixa en tryckplatta+kopplingsplatta av Sachs med ett utrtampningslager från LUK? (Slavcylindern är från ABS men det är ett av de enda företagen som ännu gör slavcylindrar som ...
Läs mera

Hej.
Jag undrar vad straffet blir om man är under 15 och blir stoppad av polisen när man kör en vanlig cykel med 50cc motor, vars topphastighet ligger på omkring 50km/h.
Är det lagligt att cykla med d...
Läs mera