Vad ska jag göra

30.03.2020
Hej, jag har under en längre tid (återkommande under 1 år) haft en punkt under vänster skuldra som är riktigt jobbig. Nu efter fysisk rörelse har det blivit mycket värre, krampaktigt upp till nacken när jag stretchar. Har i princip hela tiden ont, omöjligt att ta ett djupt andetag. Smärtan strålar ut till vänster sida på bröstkorgen. Anonym
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

01.04.2020

Hej!

Det låter som att det sitter i musklerna. Muskelsmärta kan i princip bero på att muskeln har gått sönder eller att den är överansträngd av någon orsak. Det kan också vara strukturer i närheten av den som "bråkar". Var det något speciellt som utlöste smärtan eller har den kommit gradvis? Finns det något som lindrar? Hur är din ergonomi i skolan och hemma? Är din rygg rak eller har du exempelvis skolios?

Jag skulle väl främst rekommendera att du först funderar över vad det är för slags smärta, när den kommer, vad som lindrar och vad som försämrar (det har du säkert hunnit göra under året också). Använd dig av saker som lindrar och försök hitta alternativ träning om det är outhärdligt som det är nu. Gå till en massör som kanske kan mjuka upp ryggen och hitta eventuella låsningar i ryggen. Träna upp ryggmuskler och axlar för att få bra stabilitet. Även magmuskler och rumpa/lår är bra för att få en stark core och bra hållning. Om det känns knepigt att lägga upp ett träningsprogram själv kan du kontakta en fysioterapeut!

Hoppas det ger med sig!

// Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.