Starta företag+ studera

20.08.2022
Hej!
Jag ska börja studera andra året till ämneslärare vid ÅA och trivs bra med utbildningen MEN jag har haft en dröm sedan jag var liten att starta eget och just nu har jag en bra företagsidé som jag tänker köra på.
Jag skulle då vilja starta företaget i höst men fortsättningsvis ha kvar min studieplats och läsa några kurser per år för att ha kvar tryggheten ifall företaget inte lyckas (jag vet att en del kanske säger att jag borde göra klart min utbildning först men jag känner då att detta är verkligen något jag vill pröva och med tanke på att min utbildning är 5 år före jag har någon behörighet kommer jag då vara rätt gammal och kanske inte ge mig tid att då testa på företaget vilket skulle vara något jag skulle ångra resten av mitt liv).
Lång text men min fråga är om man närvaroanmäler sig hur många studiepoäng måste man ha? (Inte med tanke på studiestöd utan bara för att bibehålla sin studieplats) och ifall man frånvaro anmäler sig har man ju rätt till 2 terminer men vad händer efter det? Tappar man sin studierätt för alltid då eller kan man senare i livet (om inte företaget skulle gå runt etc) kunna fortsätta sina studier där man slutade? Många funderingar
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

22.08.2022

Hej,

Som närvaroanmäld måste man inte avlägga studiepoäng alls, om man inte vill. Det finns alltså ingen mängd studiepoäng man måste uppnå för att behålla studierätten. Det är alltså möjligt att avlägga mindre studiepoäng än rekommenderat (60 sp/ läsår) som närvaroanmäld. Som frånvaroanmäld kan man inte avlägga studier.

Ifall man inte blir utexaminerad förrän studietiden tar slut kan man ansöka om extra studietid, men det ska man endast göra när man har tid att slutföra studierna.
 

Vid liknande frågor kan du kontakta Studentexpeditionen (studinfo@abo.fi) för studietidsrelaterade ärenden och sitt eget fakultetskansli och studierådgivarna för allmän strukturering och planering av studierna. Här är mailadressuppgifterna till dem:
 

Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi - fhpt-studieradgivare@abo.fi 

Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier - fpv-studieradgivare@abo.fi 

Fakulteten för naturvetenskaper och teknik - fnt-studieradgivare@abo.fi 

Fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi - studierfse@abo.fi 

mvh

Sara, Praktikant vis Studentexpeditionen, Åbo Akademi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! När börjar man samla vintersemester på ett jobb? Har nyligen jobbat över 1 år på samma arbetsplats (kontor) ifall det påverkar vad man jobbar med.
Tackar!
Läs mera

Hej!
Jag har läst olika delexamen inom bokföring, löneräkning, fakturering och bokslut på yrkesakademin. Är nu sugen på att starta egen bokföringsbyrå. Räcker detta som utbildning eller måste jag ha ...
Läs mera

Hej. Har ni några tips på ställen på nätet som man kan tjäna lite extra pengar på sådär utöver sitt jobb? Har hört om att det finns olika företag som betalar en slant (ganska liten dock) för att man t...
Läs mera

Hej! Jag skulle vilja prov jobba i Norge iaf en vecka elr något, inom bemanningsföretag
Jag är utbildad närvårdare. Men mina föräldrar tycker inte det iaf att jag ska behöva åka med någon annan isf. V...
Läs mera