Blöder???

29.03.2020
Hej...
Jag är jätteorolig jag blöder liksom från snippan! Vet inte om jag fått nått sår eller nå men blöder!
Vet inte hur jag ska göra för de kommer mycket och jag blodar ner mina trosor och byxor! Snälla hjälp! Kommer jag att dö?? Vågar inte prata med mamma eller pappa.
30.03.2020

Hej.

Du behöver inte oroa dig. Det låter som att det är din mens som har kommit. Vanligen brukar den börja då man är lite äldre än du är nu (runt 12 år), men alla är olika. Så det är ingenting konstigt med det. Mensen är ingenting du behöver skämmas över, alla tjejer får den i något skede - du är bara lite tidigare.

Mensen är ett tecken på att kroppen utvecklas från att ha varit ett barns till att man börjar bli kvinna. Efter detta kommer du antagligen att blöda ungefär en gång i månaden, men det är inte heller konstigt fast mensen är oregelbunden i början. Jag tycker att du skall tala med din mamma om saken, så får hon berätta för dig hur det fungerar, och visa dig var du hittar bindor.

Du kan fortsätta leva precis som förr, men de dagar i månaden då du har mens får du använda binda för att inte klotta ner kläderna.Eftersom du är lite yngre än tjejer brukar vara då de får sin första mens så har ni inte hunnit tala om det i skolan ännu, men din mamma vet nog om att denna dag skulle komma, så nu får du helt enkelt berätta det för henne så kan hon lugna ner dig. Här kan du också se ett klipp där vi talar om mens.

Ingen fara. Det är inget som är fel på dig. Det är helt normalt.

Kram

Tessi

1 Kommentarer

  • Tina 29/03/2020 10:28pm (2 månader sen)

    Hej.
    Du har troligen fått din mens. Det är inget att vara rädd för, utan en process i att bli äldre.
    Prata med din mamma, hon har också gått igenom detta :)
    Ta hand om dig!

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.