Dyslexi II

10.07.2009
Hej! Jag tror att jag kanske har dyslexi. Jag har alltid haft ganska svårt att läsa och skriva och det är jobbigt i skolan. Jag har ganska dåliga betyg. Jag vill helst inte berätta för någon om det här, det känns så fånigt. Kan man göra något för att träna bort det eller öva upp sig på nåt visst sätt? Jag har hört att man göra nån slags utredning för att testa om man har dyslexi. Stämmer det? Vem ska jag kontakta i så fall? Skolskötaren? Tacksam för svar.
18.11.2011

Hej! Det finns mycket man kan göra för att hjälpa dig. Men det bästa skulle vara att prata med någon på skolan. T.ex. specialläraren kunde kanske göra ett test för att kolla om det är frågan om dyslexi och fastän det inte skulle vara det är jag säker på att du kunde få komma till specialläraren någon timme i veckan och få hjälp med ditt problem.

Om man har läs- och skrivsvårigheter kan det vara jobbigt i provsituationer och då kunde betygen höjas om man berättar för lärare om problemet. Då kan läraren ta i beaktande dina svårigheter och inte ta fel för t.ex. stavfel i språk. Man kan också få göra prov muntligt, men då behövs ett intyg från någon som testat dig. När du ska ta körkort eller mopedkort kan du få ett intyg på att du har läs- och skrivsvårigheter och kan då skriva utan tidsbegränsning.

Detta betyder att du måste prata med någon på skolan som kan hjälpa dej att få en testning. Vill du inte själv prata med någon lärare kan du prata med skolsköterskan först så hjälper hon dig vidare. Vill till sist berätta för dig att det här är ett jättevanligt problem och ingenting att skämmas för. Fastän man har dyslexi är man absolut lika smart som alla andra.

Hälsar Decibels experter

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.