En vän mår dåligt

18.03.2020
Finns det gratis mentalhälsovård i Helsingforsområdet som man kan vända sig till om man misstänker att ens vän lider av depression eller annat? Hur funkar mentalhälsovården överlag om man inte går i skolan mera? Oroad
luckan

UngInfo svarar

23.03.2020

Hej Oroad! Vad fint att du bryr dig om din vän och tar reda på vad man kan göra då vännen har det svårt. Det finns några alternativ man kan ta till då man har utmaningar kring den mentala hälsan. Till exempel finns Krisjouren för unga i Helsingfors, dit man kan ringa mån-tors 9-11 på 0453410574 eller skicka e-post till krisjouren@helsinkimissio.fi. Det är ett helt gratis och konfidentiellt samtalsstöd för 12-29 åringar. För tillfället fungerar det i första hand på distans.

För övrigt fungerar mentalhälsovården efter skoltiden så att om man har börjat studera har man studenthälsovården man kan vända sig till. De brukar ha psykolog och/eller annan stödperson tillgänglig som man kan gå och prata med. Har man börjat jobba, så kan man söka sig till arbetshälsovården via sitt arbete. Den hittar man så gott som alltid via arbetsplatsens intranät, internetsida eller så kan man fråga sin förman. Om man varken jobbar eller studerar, eller av någon annan anledning inte vill söka sig till någon av dessa, så är det i första hand att kontakta den egna hälsostationen som gäller. Dit kan man ringa direkt och berätta vad man vill ha hjälp med och på många ställen boka tid via nätet eller per e-post. På hälsostationen har de oftast både psykolog och sjukskötare, som kan ge professionellt stöd. Man kan också därifrån få remiss vidare till psykiatrin om det är en allvarligare problematik det är frågan om.

Om din vän tycker det är jobbigt att själv ta upp kontakten någonstans, kan ni ju kanske göra det tillsammans? Hoppas ni hittar fram till det som passar bäst för just er!

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.