Spironoloctone

06.04.2020
Hejsan!
Jag har ätit spironolakton 25mg per dygn mot PCOS, då jag haft acne och hårbortfall. Har ätit den sen 2016. Jag hade en kraftig magsjuka och slutade ta medicinen i en vecka då jag inte behöll vätska. Jag flyttade hem till mamma å pappa under tiden jag var sjuk och glömde min burk hemma i studiestaden. Jag kände mig så lättnad att inte springa på wc och kissa. Pga undantagtillståndet i landet har jag inte återvänt till studieorten och inte heller åkt till apotek för att hämta ny påfyllning. Nu har jag varit utan medicin i ca 3 veckor. Jag vet inte om jag är hypokondrisk, men kan jag få biverkningar av att bara avsluta medicinen sådär? Jag tänkter främst på på hypokalemi eller liknande. Hyperkalemi är ju en risk med medicinering med spironolakton. Jag tar ju ingen stor dos men började fundera om min kropp har vant sig med medicinen och därifrån få problem. Hypokalemi å hyperkalemi är ju svåra att diagnostisera utan blodprov, och vill kanske inte belasta sjukvården med något som kanske inte är så allvarligt utan mitt huvud som spökar.

Sammanfattning: kan jag få problem eller i värsta fall hjärtstillestånd av att sluta med en långvarig men låg dos av medicinen spironolakton?
PCOS
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

08.04.2020

Hej!

Jag tror inte att utsättning av din låga dos ska inverka på dina kaliumvärden. Som du säger är hyperkalemi en risk vid behandling men hypokalemi vid utsättning hittar jag inget om och har inte heller hört om sådana fall. De gånger man rekommenderar att trappa ut medicinen är vid högt blodtryck eller ödem (vätskeansamling i kroppen), för att inte få en plötslig blodtryckshöjning eller stor vätskeansamling som "rebound-effekt". Indikationen du har för din medicinering är inte någon av de nämnda och ditt blodtryck ligger på en bra nivå. Dessutom har du redan den lägsta möjliga dosen så det fanns egentligen inget att trappa ut. Det som kan hända är väl att du får mera akne och/eller hårbortfall igen om du är utan det en längre tid, men risken för allvarliga/livshotande biverkningar är nog liten. Om dina kaliumvärden vid tidigare mätningar legat på en bra nivå så är det också tecken på att din kropp hanterar regleringen av kalium i kroppen bra :)

// Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.